Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Gender: boeken over mannelijkheid, vrouwelijkheid en identiteit

Gender verwijst naar de sociale en culturele constructies van mannelijkheid en vrouwelijkheid die verder gaan dan biologisch geslacht. Deze constructies beïnvloeden hoe we onszelf zien, hoe we ons gedragen en welke verwachtingen de maatschappij van ons heeft. In het huidige tijdperk worden traditionele genderrollen en -opvattingen steeds meer bevraagd, terwijl organisaties zoeken naar manieren om gendergelijkheid te bevorderen. De volgende boeken bieden inzicht in verschillende aspecten van gender, van genderverschillen in leiderschap tot de impact van gendernormen op persoonlijke ontwikkeling.

David Graeber David Wengrow
Het begin van alles
In 'Het begin van alles' onderzoeken antropologen David Graeber en David Wengrow genderverhoudingen in verschillende historische samenlevingen. Ze dagen het conventionele verhaal van universele mannelijke dominantie uit en tonen aan dat genderverhoudingen veel complexer en gevarieerder waren dan vaak wordt aangenomen.

Gender en leiderschap

Een van de meest bediscussieerde aspecten van gender betreft de verschillen tussen mannen en vrouwen in leiderschapsposities. Hoewel er meer aandacht komt voor gendergelijkheid op de werkvloer, blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in topfuncties. De volgende boeken onderzoeken hoe genderstereotypen het leiderschap beïnvloeden en bieden perspectieven op zowel mannelijk als vrouwelijk leiderschap.

Anja Moortgat
Het nieuwe leiden is vrouwelijk
Anja Moortgat betoogt in 'Het nieuwe leiden is vrouwelijk' dat traditioneel 'vrouwelijke' eigenschappen zoals empathie en verbindend vermogen cruciaal zijn voor modern leiderschap. Het boek analyseert hoe genderstereotypen ons denken over leiderschap beperken en hoe we deze kunnen overstijgen voor effectievere organisaties.
Kracht is niet een exclusief mannelijke eigenschap. Juist de verbinding tussen de mannelijke en vrouwelijke kracht in onszelf maakt ons tot complete leiders. Wanneer we de beperkingen van traditionele genderrollen loslaten, ontstaat er ruimte voor authentiek leiderschap. Uit: Leiden vanuit mannelijke kracht
Marnix Reijmerink Michiel Soeters Jakob van Wielink
Leiden vanuit mannelijke kracht
In 'Leiden vanuit mannelijke kracht' verkennen Van Wielink, Reijmerink en Soeters hoe culturele genderconstructies mannelijkheid hebben gevormd. Ze bieden mannen handvatten om beperkende genderopvattingen te herkennen en te overstijgen, waardoor ze meer authentiek kunnen leiden.

Gender en emotie

De manier waarop we emoties ervaren, uiten en interpreteren wordt sterk beïnvloed door gendernormen. Vrouwen en mannen krijgen vaak verschillende boodschappen over welke emoties passend zijn en hoe deze geuit mogen worden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor persoonlijke ontwikkeling, relaties en mentaal welzijn.

Spotlight: Soraya Chemaly

Soraya Chemaly is een toonaangevende stem in het onderzoek naar gender en emoties. Als schrijver, activiste en directeur van het Women's Media Center Speech Project analyseert ze hoe gendernormen onze emotionele expressie beïnvloeden. Haar werk belicht hoe de onderdrukking van vrouwelijke woede bijdraagt aan bredere systemen van ongelijkheid.
Soraya Chemaly
Fonkelend van woede
'Fonkelend van woede' biedt een diepgaande analyse van hoe woede bij vrouwen systematisch wordt onderdrukt en verkeerd geïnterpreteerd. Chemaly laat zien hoe gendernormen bepalen welke emoties 'gepast' zijn voor verschillende genders en wat de maatschappelijke gevolgen hiervan zijn.

Waar Chemaly zich richt op woede, onderzoekt Kristin Neff hoe gender onze relatie met compassie beïnvloedt. Haar werk toont hoe gender een vormende rol speelt in onze zelfperceptie en emotionele vaardigheden.

Kristin Neff
Krachtige zelfcompassie
In 'Krachtige zelfcompassie' analyseert Kristin Neff hoe gender invloed heeft op onze mogelijkheden tot zelfcompassie. Ze laat zien hoe vrouwen vaak zachte zelfcompassie cultiveren, terwijl mannen worstelen met kwetsbaarheid. Het boek biedt praktische handvatten om deze gendergebonden patronen te doorbreken.

Gender in maatschappelijke context

Gender functioneert niet in isolatie, maar is verweven met bredere maatschappelijke structuren en culturele waarden. Verschillende denkers onderzoeken hoe gender zich verhoudt tot macht, sociale identiteit en culturele verschillen.

Kwame Anthony Appiah
De leugens die ons binden
De filosoof Kwame Anthony Appiah onderzoekt in 'De leugens die ons binden' gender als een fundamentele identiteitscategorie. Hij laat zien hoe genderidentiteit verschilt van biologisch geslacht en hoe deze identiteit gevormd wordt door historische en culturele factoren.
Jam Cultures Om inclusieve organisaties te creëren moeten we bewust worden van onze onbewuste gendervooroordelen. Gendergelijkheid vraagt niet om genderneutraliteit, maar om bewustwording van hoe culturele patronen privileges en uitsluiting in stand houden. Alleen door deze patronen te erkennen kunnen we ze doorbreken.
Jitske Kramer
Jam Cultures
In 'Jam Cultures' bespreekt cultureel antropoloog Jitske Kramer genderongelijkheid als voorbeeld van hoe cultuur privileges en uitsluiting in stand kan houden. Ze biedt een kader om culturele dynamieken te begrijpen en inclusiever samen te werken over grenzen van genderverschillen heen.

Gender en carrière

Op de arbeidsmarkt zien we nog steeds aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen in doorstroom naar topposities, beloning en carrièremogelijkheden. Deze verschillen zijn niet alleen een kwestie van individuele keuzes, maar worden sterk beïnvloed door organisatiecultuur, onbewuste vooroordelen en maatschappelijke verwachtingen.

Karin Raes Lieke Thijssen
Op karakter naar de top!
'Op karakter naar de top!' van Raes en Thijssen analyseert waarom vrouwen minder doorstromen naar topposities. Het boek onderzoekt welke rol persoonlijkheid, organisatiecultuur en genderstereotypen hierin spelen en biedt strategieën om deze barrières te overwinnen.

SPOTLIGHT: Frans de Waal

Frans de Waal is een internationaal gerenommeerde primatoloog die onderzoek doet naar gedrag van mensapen. In zijn werk over gender brengt hij een uniek evolutionair-biologisch perspectief dat het nature-nurture debat nuanceert. Hij laat zien dat bepaalde genderverschillen een biologische basis hebben, zonder cultuur als vormende factor te ontkennen. Meer over Frans de Waal
Frans de Waal
Anders
In 'Anders' onderzoekt Frans de Waal verschillen in sekse en gender bij de mens en andere dieren. Vanuit zijn expertise als primatoloog biedt hij een evolutionair perspectief op genderverschillen dat cultuurwetenschappelijke inzichten aanvult en nuanceert.

Gender in persoonlijke relaties

Gendernormen beïnvloeden niet alleen onze professionele ontwikkeling, maar ook onze persoonlijke relaties. Van vriendschappen tot liefdesrelaties, gender speelt een vormende rol in hoe we verbinding maken en onderhouden met anderen.

Map Oberndorff Sanne Kloosterboer
De relatiemonologen
'De relatiemonologen' van Oberndorff en Kloosterboer bespreekt hoe gender relaties beïnvloedt. Het boek onderzoekt onder meer de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke vriendschappen en hoe gendergerelateerde verwachtingen romantische relaties vormen.

Gender en diversiteit in organisaties

Organisaties erkennen steeds meer het belang van genderdiversiteit, niet alleen vanuit ethisch perspectief maar ook vanwege de positieve impact op innovatie, besluitvorming en bedrijfsresultaten. Toch blijft het implementeren van effectief diversiteitsbeleid een uitdaging.

Wendy Broersen
Niet voor HR
In 'Niet voor HR' biedt Wendy Broersen praktische inzichten over het omgaan met genderdiscriminatie en het bevorderen van genderdiversiteit in organisaties. Ze toont hoe diversiteitsbeleid effectiever kan worden wanneer het gedragen wordt door de hele organisatie, niet alleen door HR.
Stine Jensen
Onderstroom
Stine Jensen's 'Onderstroom' bevat doordachte essays over actuele genderkwesties, waaronder het transgenderdebat, feminisme en de rol van gender in publieke discussies. Jensen biedt een genuanceerde filosofische blik op gender die zowel toegankelijk als diepgravend is.

Conclusie: gender als complex en evoluerend concept

De boeken op deze pagina laten zien dat gender een complex en veelzijdig concept is dat ons leven op talloze manieren beïnvloedt. Van biologische verschillen tot sociale constructies, van persoonlijke identiteit tot maatschappelijke structuren - gender is verweven met vrijwel alle aspecten van het menselijk bestaan. Door verschillende perspectieven op gender te verkennen, kunnen we een rijker en genuanceerder begrip ontwikkelen van onszelf en de wereld om ons heen. Dit begrip vormt de basis voor meer inclusieve en rechtvaardige relaties, organisaties en samenlevingen.

Boeken over 'gender' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'gender'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden