Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Zelfregie: Word de regisseur van je eigen leven

Zelfregie is het vermogen om zelf richting te geven aan je leven en bewust keuzes te maken die bij je passen. Het gaat over autonomie, eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling en welzijn. In een wereld waar verandering de enige constante lijkt, wordt het steeds belangrijker om zelf aan het roer te staan van je leven, loopbaan en persoonlijke groei.

Of het nu gaat om je carrière, gezondheid, relaties of persoonlijke ontwikkeling - zelfregie stelt je in staat om vanuit je eigen waarden en doelen te handelen, in plaats van te reageren op wat anderen van je verwachten. Op deze pagina vind je boeken en inzichten die je helpen om (weer) de hoofdrolspeler en regisseur van je eigen leven te worden.

Frank Kwakman
Leidinggeven aan jezelf
In 'Leidinggeven aan jezelf' benadrukt Frank Kwakman het belang van zelfregie als antwoord op de veranderende arbeidsmarkt en organisaties. Het boek biedt praktische handvatten om bewust zelf vorm te geven aan je werk, ontwikkeling en loopbaan in een tijd waarin je steeds meer je eigen koers moet bepalen.

Zelfregie in werk en loopbaan

In het huidige werklandschap, waar flexibiliteit en continue ontwikkeling de norm zijn, is zelfregie een essentiële vaardigheid geworden. Niet langer kun je verwachten dat je werkgever volledig verantwoordelijk is voor je loopbaanontwikkeling. Steeds meer ligt de nadruk op jouw eigen vermogen om richting te geven aan je carrière, keuzes te maken en je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Klaske Veth
Werken met WOW
Klaske Veth laat in 'Werken met WOW' zien hoe belangrijk het is om eigen regie te nemen over je werkzame leven, vooral in de tweede helft van je loopbaan. Het boek biedt concrete handvatten om meer werkplezier, ontwikkeling en inzetbaarheid te creëren door zelf sturing te geven aan je eigen loopbaan.
Frank Kwakman
Hoe ziet jouw werk er straks uit?
'Hoe ziet jouw werk er straks uit?' van Frank Kwakman moedigt lezers aan om zelf de regie te nemen over hun ontwikkeling en niet te wachten op initiatieven van de organisatie. Het boek biedt praktische tools om eigen doelen te stellen en actieplannen te maken voor je toekomst.

Zelfregie in je loopbaan betekent niet dat je alles alleen moet doen. Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt, mogelijkheden verkent en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling. Zoals Frank Kwakman het stelt: "Zelfregie betekent niet dat je alle antwoorden moet hebben, maar dat je bereid bent de juiste vragen te stellen."

De kracht van bewuste keuzes

Zelfregie draait in essentie om het maken van bewuste keuzes in plaats van te reageren op wat op je afkomt. Het gaat om het verschil tussen leven vanuit een proactieve houding versus een reactieve houding. Meerdere auteurs benadrukken dat zelfregie begint bij het bewustzijn dat je altijd een keuze hebt, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Paul Eikelenboom Fokke Kooistra Ivo Kouters
De wet van OER
In 'De wet van OER' laten Fokke Kooistra, Ivo Kouters en Paul Eikelenboom zien hoe je door bewuste keuzes te maken meer zelfregie krijgt. De kern van hun boodschap is dat je actief je eigen leven moet sturen vanuit wat voor jou belangrijk is, in plaats van te reageren op wat anderen willen.
Eline Princée
Keuzekracht
Eline Princée introduceert in 'Keuzekracht' een model waarin zelfregie een van de vijf centrale elementen is. Het boek biedt praktische handvatten om in je 'Keuzekracht' te blijven staan en de controle over je eigen leven te nemen en te behouden, zelfs in uitdagende situaties.

SPOTLIGHT: Berthold Gunster

Berthold Gunster is een toonaangevende autoriteit op het gebied van zelfregie met zijn Omdenken-filosofie. Hij heeft miljoenen mensen geleerd hoe ze door anders te denken meer controle kunnen krijgen over hun leven. Gunster laat zien hoe we door van 'ja, maar' naar 'ja, en' te gaan, nieuwe mogelijkheden kunnen ontdekken en zelf de regie kunnen nemen over ons denken en handelen. Meer over Berthold Gunster
Berthold Gunster
Ja-maar, wat als alles lukt?
Een klassieker in het domein van zelfregie is 'Ja-maar, wat als alles lukt?' waarin Berthold Gunster lezers aanmoedigt om zelf de regie te nemen over hun denken en handelen. Door 'ja, maar' te vervangen door 'ja, en' creëer je ruimte voor nieuwe mogelijkheden en word je meer regisseur van je eigen leven.

Zelfregie in coaching en hulpverlening

Ook binnen coaching en hulpverlening is er een toenemende focus op zelfregie. Moderne benaderingen stellen de autonomie van de cliënt centraal en zien de professional vooral als facilitator die het proces ondersteunt, zonder de regie over te nemen. Dit perspectief vraagt om een andere mindset, zowel bij de hulpverlener als bij de cliënt.

Helen van Empel
Single session therapy
In 'Single session therapy' benadrukt Helen van Empel het belang van zelfregie binnen de SST-benadering. De cliënt bepaalt zelf wanneer hulp nodig is en welke richting deze moet nemen, terwijl de professional dit proces faciliteert zonder de regie over te nemen.
Sergio van der Pluijm
Coachen 3.0 - Deel 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering
Sergio van der Pluijm toont in 'Coachen 3.0 - Deel 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering' hoe oplossingsgerichte coaching de zelfregie van coachees versterkt door hen te helpen hun eigen oplossingen te vinden, waardoor autonomie en eigenaarschap van het veranderingsproces centraal staan.

Een belangrijk inzicht uit de coaching is dat zelfregie niet betekent dat je alles alleen moet doen. Zoals Helen van Empel schrijft: "Zelfregie gaat niet over het afwijzen van hulp, maar over het bewust kiezen wanneer je hulp nodig hebt en wat voor soort hulp bij jou past."

Single session therapy Echte zelfregie ontstaat wanneer mensen zelf bepalen wanneer ze hulp nodig hebben en wat ze willen bereiken. Als hulpverlener is jouw rol niet om oplossingen voor te schrijven, maar om mensen te helpen hun eigen oplossend vermogen te activeren. Vraag daarom altijd: 'Wat wil jij bereiken in deze sessie?' en 'Wat heb je daarvoor nodig?'

Zelfregie in je persoonlijke leven

Zelfregie beperkt zich niet tot het werkdomein. Ook in je persoonlijke leven is het belangrijk om bewuste keuzes te maken, grenzen te stellen en te handelen vanuit je eigen waarden en behoeften. Verschillende auteurs bieden inzichten en handvatten om meer controle te krijgen over aspecten als je mentale balans, tijdsbesteding en persoonlijke ontwikkeling.

Mark Tuitert
FLOW: De stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven
Olympisch kampioen Mark Tuitert laat in 'FLOW: De stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven' zien hoe je de regie over je leven kunt nemen door te focussen op wat binnen je invloedssfeer ligt. Hij put hierbij uit de stoïcijnse filosofie en zijn ervaringen als topsporter.
Jan van Setten
L.I.V.E. - Leven Is Verwarrend Eenvoudig
Jan van Setten helpt je in 'L.I.V.E. - Leven Is Verwarrend Eenvoudig' om (weer) de regisseur en hoofdrolspeler van je eigen leven te worden. Het boek biedt inzichten en praktische oefeningen om meer capaciteit te ontwikkelen om je eigen leven te sturen.

Een belangrijk aspect van zelfregie in je persoonlijke leven is het vinden van balans. Zoals Mark Tuitert schrijft: "Echte zelfregie begint bij het onderscheid maken tussen wat je kunt beïnvloeden en wat niet. Door je energie te richten op wat binnen je controle ligt, ervaar je meer vrijheid en rust."

"Zelfregie betekent dat je de moed hebt om te erkennen dat jij de auteur bent van je eigen levensverhaal. Niemand anders kan het script voor jou schrijven. Jij bent degene die bepaalt welke richting je opgaat, welke keuzes je maakt en hoe je reageert op de gebeurtenissen in je leven." Uit: L.I.V.E. - Leven Is Verwarrend Eenvoudig

Zelfregie en mentale gezondheid

Een belangrijk toepassingsgebied van zelfregie is mentale gezondheid. Juist bij stress, burn-out of andere psychische uitdagingen kan het (her)nemen van de regie over je leven een cruciaal onderdeel zijn van herstel en groei. Verschillende auteurs bieden in hun boeken handvatten om zelfregie te versterken als weg naar meer balans en vitaliteit.

Ingrid Nieuwenhuijse
Burn on!
In 'Burn on!' presenteert Ingrid Nieuwenhuijse zelfregie als cruciaal voor duurzaam herstel van burn-out. Ze benadrukt dat je zelf verantwoordelijk bent voor je 'vlammende leven' en biedt praktische stappen om de controle over je leven terug te nemen.
Burn on! Herstel van burn-out gaat niet alleen over rust nemen, maar vooral over het hernemen van de regie over je leven. Door systematisch je energie, grenzen en prioriteiten te managen, bouw je een duurzame leefstijl op die past bij wie je bent. Zelfregie is niet iets wat je bereikt, maar wat je dagelijks praktiseert.

Zelfregie in organisaties

Ook binnen organisaties wint het concept van zelfregie terrein. Moderne organisaties erkennen dat medewerkers die zelf regie nemen over hun werk en ontwikkeling vaak meer betrokken, productief en innovatief zijn. Voor leidinggevenden betekent dit een verschuiving van controle naar faciliteren en ondersteunen van medewerkers in hun zelfregie.

Roland de Bruijn Fons Trompenaars
Einde discussie
In 'Einde discussie' laten Fons Trompenaars en Roland de Bruijn zien hoe dialoog bijdraagt aan zelfregie bij professionals en teams, zodat ze eigenaarschap kunnen tonen. Ze bieden praktische handvatten voor het voeren van constructieve gesprekken die zelfregie bevorderen.

SPOTLIGHT: Klaas Koster

Klaas Koster is een vooraanstaand expert op het gebied van vitaliteit en zelfregie in organisaties. Met zijn concept van 'Vitalogie' heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het denken over duurzame inzetbaarheid. Koster benadrukt dat echte vitaliteit ontstaat wanneer medewerkers zelf de regie nemen over hun energie, ontwikkeling en prestaties. Meer over Klaas Koster
Klaas Koster
Vitalogie
'Vitalogie' van Klaas Koster is een klassieker op het gebied van vitaliteit en zelfregie in organisaties. Het boek biedt een diepgaande visie op hoe organisaties kunnen bouwen aan fitte, vitale medewerkers die bevlogen hun werk doen, juist door zelfregie te stimuleren en te faciliteren.

Aan de slag met zelfregie

Zelfregie is geen aangeboren eigenschap, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Het vraagt om bewustzijn, reflectie en oefening. De eerste stap is vaak het erkennen dat je altijd een keuze hebt, ook al lijkt die soms beperkt. Van daaruit kun je beginnen met het maken van bewuste keuzes die bij jou passen en het nemen van verantwoordelijkheid voor die keuzes.

De boeken op deze pagina bieden verschillende perspectieven en methoden om je zelfregie te versterken, of het nu gaat om je werk, je persoonlijke leven of je mentale welzijn. Want uiteindelijk is zelfregie misschien wel de belangrijkste vaardigheid om een leven te leiden dat echt van jou is - een leven waarin jij de regisseur én de hoofdrolspeler bent.

Vitalogie - Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team
Klaas Koster
Het artikel 'Vitalogie - Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team' is bijzonder relevant in deze tijd waarin vitaliteit een cruciaal thema is. Het laat zien hoe zelfregie bijdraagt aan zowel fysieke als mentale weerbaarheid, en hoe je deze kunt versterken voor jezelf en je team.

Boeken over 'zelfregie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'zelfregie'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden