Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De besturing van facilitaire organisaties

Hoe speel je het spel?

Gebonden Nederlands 2007 9789013009590
Voormalig top 100Totaal 25 dagen
Verkooppositie 2606Hoogste positie: 62
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De besturing van facilitaire organisaties is weerbarstig. Interne klanten oefenen steeds meer invloed uit op de dienstverlening en tegelijkertijd wordt er strakker dan ooit gestuurd op de kosten. In dit spanningsveld tussen wensen en geknepen budgetten is het niet eenvoudig de toegevoegde waarde van facilitaire services scherp te krijgen. De klant ziet de facilitaire organisatie al snel als politieagent of passeert je voor de 'winkel om de hoek'.

Dit boek geeft inzicht in de positie waarin de facilitaire organisatie zich bevindt. Met dat inzicht kunnen de bestuurder, de algemeen manager en de facility manager de ondersteuning effectief, efficiënt en flexibel inrichten. Als leidraad gebruiken de auteurs de metafoor van 'het spel': speldoel, speelveld, spelregels, spelers en spelgedrag. Aan de hand van cases uit de praktijk diepen ze met deze spelelementen de besturing van de facilitaire organisatie uit.

De samenhang tussen de spelelementen maakt duidelijk voor welke keuze de facilitaire organisatie staat. Van strategie en waardecreatie tot de vraag: uitbesteden of niet? Het gaat om de kaders van de dienstverlening, de keuze voor een businessmodel, de petten die de spelers in bepaalde situaties op hebben en de wijze waarop de facilitaire organisatie zelf acteert in het krachtenveld in de organisatie. Welke keuze heeft zijn consequenties voor de spelstrategie. De speelruimte en de spelers.

Dit besturingsmodel is ook geschikt voor andere ondersteunende diensten zoals ICT, P&O en Financiën. Het biedt concrete handreikingen om bepaalde situaties meer naar eigen hand te zetten en de toegevoegde waarde van de ondersteuning te optimaliseren.

Specificaties

ISBN13:9789013009590
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:252
Uitgever:VMN Media
Druk:2
Verschijningsdatum:17-10-2014
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Lezersrecensies

4.0 van de 5
2 stemmen
0
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bert de Jong

Ing. Bert de Jong (1949) studeerde Werktuigbouwkunde aan de HTS te Rotterdam en volgde aansluitend een opleiding tot wetenschappelijk literatuuronderzoeker. Hij werkt sinds 1980 bij Twynstra Gudde Management Consultants in Amersfoort waar hij startte op het gebied van kennismanagement en nu werkt hij in de adviesgroep Facility Management. De opdrachten die hij uitvoert hebben betrekking op het organiseren van interne dienstverlening: facility management, ICT, Projectmanagement en dergelijke. In zijn werk als adviseur, interim-manager en projectmanager op dit gebied staan besturingsvraagstukken en de mens die de dienstverlening vorm geeft centraal. Hij werkt voor een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers in het openbaar bestuur, de industrie, de non-profitsector en de gezondheidszorg. Naast zijn werk is hij hoofdredacteur van het 'Facility Management Handboek' en was hij in 2002 hoofdredacteur ad interim van het 'Facility Management Magazine'. Hij publiceerde over informatiebeheersing, multi-project-management en besturingsvraagstukken.

Andere boeken door Bert de Jong

Inhoudsopgave

Voorwoord: Het spel en de knikkers

Inleiding: Het spel wordt gespeeld!

Deel 1 - De spelstrategie

1. Onbereikbaar; tussen droom en werkelijkheid
2. Onduidelijkheid, tegenstrijdig, onhaalbaar
3. De klant, het product of het proces?

Deel 2 - De speelruimte

4. Commerciële en bestuurlijke autonomie
5. Zelf doen, uitbesteden en samenwerken
6. De grenzen van het spel

Deel 3 - De spelers

7. Pettenspel
8. Positiespel
9. Achterstallig onderhoud
10. Voorbeeldgedrag
11. Een ander spel?!

Appendices

Managementsamenvatting: Hoe speel je het spel?

Literatuur

Over de auteurs

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De besturing van facilitaire organisaties