Lees verder
KAM-management in de praktijk
Invulling geven aan eisen en richtlijnen
Gebonden Nederlands 2009 2e druk 9789013060010Samenvatting
Om klanten tevreden te houden, moeten we kwaliteit leveren. Dat spreekt voor zich. En ook arbo en milieu spelen een belangrijke rol in de hedendaagse bedrijfsvoering. Tegelijk echter hebben ondernemers geen zin in een tijdrovende berg papierwerk en tenenkrommende bureaucratie. Maar hoe voldoe je aan alle eisen en richtlijnen van wetgever, medewerkers en maatschappelijke partijen en verbeter je meteen de resultaten?
In deze geheel herziene druk van KAM-management in de praktijk wordt helder en duidelijk aangegeven wat de succesfactoren zijn van een goed integraal KAM-managementsysteem en hoe dit kan worden opgezet. Niet het systeem zelf is hierbij het uitgangspunt, maar het doorvoeren van daadwerkelijke verbeteringen.
De integratie van de afzonderlijke kwaliteitszorg-, arbozorg- en milieuzorgsystemen gebeurt aan de hand van een uitgebreid stappenplan waarmee gebruikers direct aan de slag kunnen. Om het praktijkgerichte karakter te benadrukken, zijn vele praktijkvoorbeelden uit verschillende branches opgenomen. Daardoor is het boek niet alleen interessant voor het bedrijfsleven, ook binnen het onderwijs kan het zeker zijn nut bewijzen.
Het boek beschrijft de zoektocht naar de succesfactoren van goed werkende managementsystemen bij grotere en kleinere bedrijven. Daarvoor putten de auteurs uit hun ervaring die ze als adviseur hebben opgedaan bij tientallen bedrijven.
Specificaties
Expertrecensies (1)
Lees verder
Lezersrecensies
Over Olaf van den Berg
Inhoudsopgave
1. Introductie
1.1 Inleiding
1.2 Milieu, arbo, veiligheid en hygiëne
1.3 Voor- en nadelen van integratie
1.4 Wél of niet integreren?
1.5 Integratiemodel
1.6 De weerbarstige praktijk
1.7 Waarom blijven managementsystemen in de kast staan?
1.8 De doelstelling van dit boek
1.9 De opbouw van het boek
2. Introductie op de verschillende deelonderwerpen
2.1 Inleiding
2.2 Kwaliteitsmanagement
2.3 Milieumanagement
2.4 Arbomanagement
2.5 Management van hygiëne en voedselveiligheid
2.6 Risicomanagement
2.7 Maatschappelijk verantwoord ondernemen
3. Overzicht van de belangrijkste normen
3.1 Inleiding
3.2 Normen voor kwaliteitsmanagement
3.3 Normen voor milieumanagement
3.4 Normen voor arbomanagement
3.5 Normen voor voedselveiligheid
3.6 Normen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
4. De acht principes van een goed managementsysteem
4.1 Inleiding
4.2 Wat is een managementsysteem?
4.3 Problemen in de praktijk
4.4 Acht kernprincipes
5. Waarom integraal aanpakken?
5.1 Inleiding
5.2 De overeenkomsten
5.3 De voor- en nadelen van integratie
5.4 Overige aandachtspunten die een rol spelen bij de integratie
5.5 Conclusie
6. Stappenplan om tot een integraal managementsysteem te komen
6.1 Inleiding
6.2 De vijf fasen
6.3 De initiatieffase
6.4 De definitiefase
6.5 De voorbereidingsfase
6.6 De realisatiefase
6.7 De nazorgfase
7. Succesfactoren bij de implementatie van KAM-management
7.1 Inleiding
7.2 De tien uitgangspunten
8. Hoe ziet de toekomst van KAM-management eruit?
8.1 Inleiding
8.2 De toekomst van KAM-management
8.3 Kortom …
Bijlage 1 Toelichting opdrachtgevers
Bijlage 2 Normvergelijkingstabel
Bijlage 3 Korte ISO 9001-quick scan
Bijlage 4 Checklist ISO 14001
Bijlage 5 Checklist OHSAS 18001
Literatuur
Trefwoordenlijst
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan