Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , e.a.

De irrationele organisatie

Impact van biases blootgelegd en benut

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2024 9789024464982
10
Voormalig top 10Totaal 1 dag
Voormalig top 100Totaal 51 dagen
Verkooppositie 2100Hoogste positie: 9
Direct te downloaden

Samenvatting

"We zijn lang niet zo rationeel als we allemaal denken." - Daniel Kahneman

Hoewel we het maar al te graag ontkennen, worden wij allemaal in ons denken en gedrag beïnvloed door biases, ofwel systematische, irrationele denkpatronen. Toch blijven zulke vertekeningen in ons denken binnen teams en organisaties vaak onderbelicht. Een gemiste kans voor iedereen die betere besluiten wil nemen én organisaties wil laten excelleren.

De irrationele organisatie is het resultaat van een diepgaande analyse van duizenden wetenschappelijke artikelen en veertig interviews met topbestuurders. Al deze bestuurders erkennen het belang van het beter begrijpen van onze eigen irrationele denkpatronen. Maar: hoe doe je dat?

De irrationele organisatie biedt wetenschappelijke inzichten én praktische handvatten voor bestuurders, managers, adviseurs en voor iedereen die werkt binnen een team of organisatie. Het omarmt dat biases het gevolg zijn van de evolutie en hanteert een positieve waarderende benadering.

Laat je verbazen, verwonderen en inspireren door de praktijkverhalen en bevindingen uit onderzoek langs belangrijke organisatie- en veranderkundige thema’s zoals strategie, communicatie, cultuur en leiderschap. Ontdek hoe je biases kunt herkennen, er bewust(er) mee kunt omgaan en ze voor je kunt laten werken.

"Als leider van een snelgroeiend bedrijf heb ik gemerkt dat het omgaan met biases en irrationaliteit cruciaal is voor het behalen van succes." – Bestuurder technologieconcern

"Dit boek biedt zowel een wetenschappelijk fundament als praktische inzichten en is daarmee een eyeopener voor zowel leiders als teamleden." – Bestuurder zorginstelling

Cornell Vernooij, Maarten Hendriks, Judith Stuijt, Flore Louwers, Wouter ten Have en Steven ten Have zijn adviseurs bij TEN HAVE Change Management en auteurs van Organizational Behaviour and Change Management: The Impact of Cognitive and Social Bias. Dit boek legt de wetenschappelijke grondslag onder De irrationele organisatie. Steven ten Have en Wouter ten Have zijn beiden hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Specificaties

ISBN13:9789024464982
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:7-6-2024
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
19 stemmen
19
0
0
0
0

Over Cornell Vernooij

Cornell is schrijver, organisatieadviseur en spreker. Hij is sociaal psycholoog in hart en nieren en maakt zich sterk om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor professionals. Daarmee is hij vastberaden de brug te slaan tussen het vakgebied van de sociale psychologie en de praktijk van organisaties en verandering. Hij doet dit via zijn boeken, workshops en lezingen. Cornell Vernooij is adviseur bij TEN HAVE Change Management en auteur van Organizational Behaviour and Change Management: The Impact of Cognitive and Social Bias. Dit boek legt de wetenschappelijke grondslag onder zijn nieuwste boek 'De irrationele organisatie'.

Andere boeken door Cornell Vernooij

Over Maarten Hendriks

Maarten Hendriks is adviseur bij TEN HAVE Change Management en medeauteur van Organizational Behaviour and Change Management: The Impact of Cognitive and Social Bias. Dit boek legt de wetenschappelijke grondslag onder De irrationele organisatie.

Andere boeken door Maarten Hendriks

Over Judith Stuijt

Judith Stuijt is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Social, Health and Organisational Psychology aan de Universiteit van Utrecht en is sinds 2019 werkzaam bij TEN HAVE Change Management. Judith adviseert organisaties over strategie-, verander-, organisatie-inrichtings-, en gedragsvraagstukken.

Andere boeken door Judith Stuijt

Over Flore Louwers

Flore Louwers is adviseurs bij TEN HAVE Change Management en medeauteur van Organizational Behaviour and Change Management: The Impact of Cognitive and Social Bias. Dit boek legt de wetenschappelijke grondslag onder De irrationele organisatie.

Andere boeken door Flore Louwers

Over Wouter ten Have

Prof. Dr. Wouter ten Have is organisatieadviseur en hoogleraar Organisatieverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij kerndocent Change Management bij de MBA Healthcare Amsterdam Business School (Universiteit van Amsterdam). Sinds 2004 is hij Managing partner van TEN HAVE Change Management. Wouter is als toezichthouder lid van de RvT van Cito, en lid van de RvT van KwadrantGroep.

Andere boeken door Wouter ten Have

Over Steven ten Have

Prof. Dr. Steven ten Have is organisatieadviseur en hoogleraar Strategie en Verandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2004 is hij partner van TEN HAVE Change Management. Steven is vicevoorzitter van RvC van ABN AMRO. Daarnaast is hij kroonlid van de Onderwijsraad en raad-plaatsvervanger bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Andere boeken door Steven ten Have

Inhoudsopgave

1. De irrationele mens – ‘Onze blinde vlek’ 6
2. Waarom dit boek – ‘Wij doen jouw wetenschappelijke huiswerk voor je’ 24
3. STRATEGIE | ‘Weg van heilige huisjes en taboes’ 42
4. COMMUNICATIE | ‘Praten is zilver, luisteren is goud’ 62
5. RESULTATEN EN DATA | ‘Zonder vertrouwen geen controle’ 80
6. ORGANISATIE-INRICHTING | ‘Richting geeft ruimte’ 100
7. GEDRAG EN CULTUUR | ‘Stop de cultuurbarbaren’ 118
8. MENSEN EN MIDDELEN | ‘Van brandhaard naar brandstof’ 134
9. LEIDERSCHAP | ‘Bias de baas’ 148
10. WEERSTAND EN PARTICIPATIE | ‘De enige constante is weerstand’ 160
11. BESLUITVORMING | ‘Regisseer je rebellie’ 176
12. SAMENWERKING | ‘Samen kom je verder’ 192
13. De irrationele mens – ‘Onze blind vlek blootgelegd en benut’ 204

BIJLAGEN:
A. Overzicht biases 214
B. Bronnen 222
C. Over de auteurs 236

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De irrationele organisatie