Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789052616902. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.

Managers en professionals

Over management als probleem en als oplossing

Paperback Nederlands 2008 9789024404209
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Professionals doen het échte werk in onze samenleving: ze staan voor de klas, opereren ons, vangen boeven, of doen onderzoek. In de afgelopen decennia zijn ze daarbij steeds meer geconfronteerd met managers. En die brengen weinig goeds: meer bureaucratie, overbodige procedures en heel veel model talk. Door dit gedoe komen professionals steeds minder aan de kern van hun werk toe. Management is het probleem, niet de oplossing.

In dit boek laat Hans de Bruijn zien dat het allemaal waar is. Maar hij laat ook zien dat dit het halve verhaal is: management is soms ook de oplossing. En als het ook een oplossing is, is management bashing door professionals net zo simpel als de model talk van managers.

Management als probleem én oplossing leidt tot een soms verrassende waardering voor wat er in professionele organisaties gebeurt. En tot, wellicht contra-intuïtieve, aanbevelingen aan managers en professionals. Managers moeten, bijvoorbeeld, maar accepteren dat een professionele organisatie een eilandenrijk is en dat professionals voortdurend het wiel opnieuw uitvinden. Daar is vaak niets mis mee. En voor professionals is de boodschap bijvoorbeeld dat de vaak verfoeide prestatiemeting of protocollering soms ook bijdraagt aan de professionaliteit van de dienstverlening.

Specificaties

ISBN13:9789024404209
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:236
Druk:1
Verschijningsdatum:13-9-2016
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (3)

Managers te vaak zondebok
Ronald Buitenhuis | 30 december 2008
Professionals hebben managers nodig, en managers hebben professionals nodig. Al denken ze daar soms zelf anders over. In ieder geval zitten er vaak lichtjaren van verschil tussen de twee disciplines. Hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn belicht in zijn boek Managers en professionals beide kemphanen en zonder partij te kiezen, breekt hij toch een lans voor de manager.Lees verder
Peter Vermeulen | 1 december 2008
Alweer een boek waarvan de titel suggereert dat er een probleem is tussen managers en professionals. Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft, beschrijft in 'Managers en professionals' de moeizame relatie tussen managers en professionals.Lees verder
De waarheid ligt ergens in het midden
Hans van der Klis | 4 november 2008
Met zijn boek Managers en professionals probeert Hans de Bruijn een brug te slaan tussen de beide beroepsgroepen, die de laatste jaren in toenemende mate tegenover elkaar zijn komen te staan. De stelling van De Bruijn: managers en professionals kunnen behoorlijk wat last van elkaar hebben, maar ze kunnen niet zonder elkaar.Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (6)

tussen_droom_en_daad
De wet van de misleidende wetmatigheid
Hans de Bruijn 19 juni 2014 Vraagstukken van organisatie en management zijn zelden zo eenduidig als ze worden voorgespiegeld door managementgoeroes. Een actuele trend is zelfsturing, ofwel de managerloze organisatie. Maar in weerwil van de Schriftgeleerden van de managementwereld heeft ook dit idee schaduwzijden.
tussen_droom_en_daad
De wet van Putt
Martijn Leijten 17 september 2013 In deze aflevering van Tussen Droom & Daad waarschuwt Martijn Leijten ons voor de spreekwoordelijke schoenmakers: specialisten die vaak best weten hoe ze technisch complexe systemen kunnen beheersen, maar daar niet de besluiten over nemen. Of omgekeerd natuurlijk.
tussen_droom_en_daad
De ijzeren wet van de pervertering
Hans de Bruijn 26 april 2013 Woorden als ‘vertrouwen’ en ‘ruimte’ zijn helemaal in, zeker in de wereld van professionals. Hoe vaak komen we niet verhalen tegen die ongeveer als volgt luiden: ‘Onze professionele organisaties worden tegenwoordig bedrijfsmatig gerund: ze leveren producten die je kunt meten. Al dat meten heeft de professie gemold. Het werk van professionals laat zich niet in een paar getallen vangen, levert geen ‘output’ op. We moeten van die systemen af, en het is tijd om professionals ruimte en vertrouwen te geven.’
boekenkast
De boekenkast van Hans de Bruijn, bestuurskundige en doormodderaar
Joep Schrijvers 15 maart 2012 Hij is wetenschapper, hoogleraar maar net zo goed een ouderwetse onderwijzer. Hij vertelt, verklaart en illustreert met verve en plezier. Hij laat zien hoe in het politieke debat frames werken. Maar ook in de wereld van Managers en professionals. Hij houdt niet van grootse verhalen en de maakbaarheidgedachte. Zijn fascinatie is de onzekere wereld met zijn dubbelzinnigheid en onvoorspelbaarheid. ‘Besturen is een zaak van doormodderen’, zegt hij. Deze keer bij de boekenkast de man die het boek Framing schreef: Hans de Bruijn.
podcast
Hans de Bruijn over de relatie tussen managers en professionals
Ronald Buitenhuis 9 januari 2009 De kloof tussen Managers en professionals wordt in de publieke opinie breed uitgemeten. Hans de Bruijn ergert zich hieraan: ‘Ze hebben elkaar nodig, we moeten niet zo zwart-wit denken.’ In zijn boek Managers en professionals kiest hij dus nadrukkelijk geen partij. Boekcover spreekt met bestuurskundige De Bruijn over de relatie tussen beide managers en professionals. ‘We doen veel te naar over managers.’
interview
Hans de Bruijn: ‘De one-handed organisatie bestaat niet’
Hans van der Klis 20 oktober 2008 Met het boek Managers en professionals mengt Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft, zich in het discours over de relatie tussen, jawel, managers en professionals. De Bruijn verzet zich tegen het eenzijdige beeld dat is ontstaan als zouden managers professionals alleen maar in de weg lopen: ‘Vooropgesteld: managers zijn vaak een probleem in professionele organisaties. Maar dat is het halve verhaal. Ik wil ook een lans breken voor de nuttige rol die managers in een organisatie spelen.’ Ook roept hij professionals op om zelf het heft in handen te nemen.

Over Hans de Bruijn

Prof. dr. Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is daarnaast onder andere verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en programmaleider Governance aan het Netherlands Institute for City Innovation Studies.

Andere boeken door Hans de Bruijn

Inhoudsopgave

1. Ze kunnen niet met elkaar en ze kunnen niet zonder elkaar
2. Management als probleem
3. Management als oplossing
4. Strategie
5. Kwaliteit
6. Samenwerking
7. Kennis en innovatie
8. Prestaties
9. Verandering
10. De managing professional

Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Managers en professionals