Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Menselijke gebreken voor gevorderden

Gebonden Nederlands 2011 9789055948185
10
Voormalig top 10Totaal 13 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het lijkt zo gevoelig en authentiek: 'je gevoel volgen' en 'niet over je grenzen gaan'. Maar het ís vaak gewoon uw zin doordrijven en in een klein beperkt wereldje blijven. In het verlangen naar eigenheid zijn we te veel met onszelf bezig, terwijl dat niet eens zelfkennis oplevert. U wordt wijzer en vrijer door om u heen te kijken.

Met haar scherpe en luchtige observaties, ondersteund door recent psychologisch onderzoek, haalt Roos Vonk onze illusies over onszelf een voor een onderuit. Hoe we in groepen beslissingen nemen waar niemand het in z'n hart mee eens is, ook al menen we nog zo onafhankelijk te zijn. Hoe de passie verdwijnt in een goede relatie, en waarom het helpt als u een foute man hebt, of bent. Waarom macht de creativiteit bevordert en denken aan seks juist niet. De lol van leedvermaak, en waarom meer verdienen dan anderen gelukkig maakt. Het domme onbewuste, dat per ongeluk plagiaat pleegt, ons verzoent met verkeerde keuzes, en onze misstappen verfraait zodat we er niets van leren.

Door de luchthartige en onderhoudende stijl van 'Menselijke gebreken voor gevorderden' herkennen we met plezier onze eigen gebreken. Zo krijgen we een gezonde dosis zelfrelativering toegediend. Prikkelend voor iedereen die meer inzicht wil in zijn eigen en andermans blinde vlekken en verborgen bedoelingen.

Specificaties

ISBN13:9789055948185
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:199
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:28-6-2011
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (4)

Menselijke gebreken voor gevorderden
Jolanda Verbraak | 16 november 2011
Na 'Ego's en andere ongemakken' is Roos Vonk terug met een boek voor gevorderden; 'Menselijke gebreken voor gevorderden'. Niet alleen het ego wordt door Vonk luchtig geanalyseerd en bekritiseerd. Alle menselijke gebreken komen langs: van zogenaamd authentiek zijn tot zelfbedrog. En dat doet de hoogleraar sociale psychologie bijzonder scherp en onderbouwd.
Lees verder
Geniet, maar lees met mate
Annegreet van Bergen | 8 augustus 2011
Het meest sympathieke van mensen vindt Roos Vonk hun vermogen zichzelf te vergeten. Zoals een muzikant die helemaal opgaat in zijn spel. Of iemand die pardoes de gracht in springt om een drenkeling te redden. Of wanneer je geniet van fluitende vogels of, gewoon van schoffelen in de tuin.
Lees verder
Menselijke gebreken voor gevorderden
Amber Zwartbol | 4 augustus 2011
Roos Vonk weet met haar scherpe pen op een pijnlijk herkenbare en vaak confronterende manier de mens te beschrijven. Of beter: ze weet de menselijk ego heel erg raak te beschrijven. Laagje voor laagje. En net als je denkt: 'gelukkig, zo ben ík niet', kom je erachter dat je eigenlijk net als alle anderen bent. Net een mens. Een illusie armer; zo bijzonder, uniek en speciaal ben je dus helemaal niet. 'Menselijke gebreken voor gevorderden' is de tweede verzameling van columns van Roos Vonk. Eerdere columns verschenen in 'Ego's en andere ongemakken'.
Lees verder
Menselijke gebreken voor gevorderden
Ger Mouthaan | 22 juli 2011
Opnieuw weet Roos Vonk, trainer, spreker, columnist en bovenal hoogleraar Sociale Psychologie in Nijmegen, ons op een altijd amusante en soms indringende wijze te confronteren met vele aspecten van het menselijk gedrag, gelukkig alleen dat van anderen. Na haar succesvolle boek 'Ego's en andere ongemakken' zet Vonk met 'Menselijke gebreken voor gevorderden' op boeiende wijze de ingezette lijn voort. Het is opmerkelijk hoe knap zij afdaalt uit het professorale vakjargon en ons in zeer begrijpelijke taal deelgenoot maakt van veelal opmerkelijke resultaten van psychologisch onderzoek. Een juweeltje dat tot nadenken stemt en na ieder van de 66 onderwerpen een glimlach van herkenning op je gezicht tovert.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
7 stemmen
3
1
3
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Gebruik je verstand en vecht tegen de dictatuur van je gevoel
Annegreet van Bergen 5 augustus 2011 Psychologie van het dagelijks (werk)leven. Daarover gaan de columns die Roos Vonk (1960) bundelde in het onlangs verschenen boek ‘Menselijke gebreken voor gevorderden’.

Over Roos Vonk

Roos Vonk is een hoogleraar met een extreem laag 'ivoren toren'-gehalte. Ze weet als geen ander de meest recente inzichten uit de psychologie toe te passen op de dagelijkse aspecten van werk en leven. Daarmee vertaalt ze kwalitatief hoogwaardige kennis naar praktische tips en adviezen voor het dagelijks leven. Als hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet ze onderzoek naar zelfkennis, eerste indrukken, sociale interactie, emoties en beïnvloeding. Ze is daarnaast een veelgevraagd spreker voor o.a. managers en HR-mensen. Tevens geeft ze geregeld masterclasses aan coaches, counselors en mediators die up-to-date kennis uit de psychologie willen vergaren en toepassen in hun werk. Ze is vaste columniste van Psychologie Magazine en Intermediair.

Andere boeken door Roos Vonk

Inhoudsopgave

Voorwoord-Een toontje lager

1. Ik wist het wel
2. Lust, liefde en creativiteit
3. Het psychologisch afweersysteem
4. Betweters
5. Te nabij
6. Afgunst
7. Vreemden voor onszelf
8. Ankeren
9. Groepsdenken
10. Baden in andermans glorie
11. Koppig
12. Klagers
13. Grenzen overschrijden
14. Kempkippen
15. Kritiek
16. Eerst doen, dan geloven
17. Meelevend maar niet sociaal
18. Coaching
19. Spannend of veilig?
20. Gevoeligheden
21. Meeloper of dwarsligger
22. Niet boos maar teleurgesteld
23. Niet de slimste, wel de beste
24. Liegen
25. Alle varkens over een kam
26. Beoordelaars beoordeeld
27. Ego en empathie
28. Verleiding
29. De blinde vlek van de bevlogenen
30. Controle: alweer een geval van zelfbedrog
31. Doe ik het wel goed? Verborgen narcisme
32. Kansrekening
33. Verborgen gebreken
34. Time-out: het nut van depressie
35. Het is altijd duurder dan je denkt
36. Samenwerking: het voordeel van de twijfel
37. Mooi zijn
38. Ken jezelf: vertrouw op de ander
39. Leedvermaak
40. Machtig denken
41. Paringsdans
42. Zelfreflectie
43. Doen of aangedaan worden
44. Met een beetje hulp van je vrienden
45. Pro-actief
46. Zijn topvrouwen bitches?
47. Feedback geven
48. Vrijheid
49. Manipuleren
50. Moraal
51. Zwartkijken
52. Levenslessen
53. What's in a name
54. Waakzaamheid
55. Onbekend talent
56. Creëer je eigen werkelijkheid
57. Verborgen bedoelingen: het sprookje van goed en fout
58. Kiezen
59. Veranderbaar
60. Morele dwarsliggers
61. Plagiaat
62. Bluf
63. Tekort gedaan
64. Undo
65. Sluimerende vraagtekens
66. Vergeet jezelf

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Menselijke gebreken voor gevorderden