Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Leidinggeven tussen professionals

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2007 9789055942855
10
Voormalig top 10Totaal 53 dagen
EvergreenTotaal 642 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Hoe (on)bestuurbaar zijn professionals? Veel managers ervaren dagelijks hoe inspirerend, maar ook hoe lastig het is om leiding te geven aan ongebonden, hoog opgeleide en eigenzinnige vakspecialisten. Professionals verlangen terecht veel vrijheid om hun werk goed uit te voeren. Managers moeten echter bijsturen: Omdat de organisatie nu eenmaal bepaalde eisen stelt, maar ook om te voorkomen dat professionals zich verliezen in solisme, prima donna gedrag of vakinhoudelijk hobbyisme. Te veel bemoeienis leidt tot discussies, demotivatie of verzet. Formeel gezag werkt averechts. De manager moet dus voortdurend balanceren tussen vrijheid geven en sturen. Dat maakt leidinggevenden aan professionals een complexe taak, vol dilemma'sen tegenstrijdigheden.

In 'Leidinggeven tussen professionals' wordt deze complexiteit inzichtelijk gemaakt. Met behulp van theoretische concepten en praktijkvoorbeelden laat Wanrooy zien hoe managers een organisatie of groep professionals het beste kunnen aansturen. Welke leiderschapsstijl past bij professionals? Hoe creëren zij draagvlak? Hoe zorgen zij voor het coachen en binden van talent? Op welke 'sturingsgebieden' moeten managers zich richten? Wanrooy werkt deze vragen systematisch uit. Ook het managen van samenwerking, een moeilijk grijpbaar proces, komt uitvoerig aan de orde. Een afzonderlijk hoofdstuk is gewijd aan leidinggeven in netwerkorganisaties.

Specificaties

ISBN13:9789055942855
Trefwoorden:professional
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:265
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:31-10-2012
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (4)

Leidinggeven tussen professionals
Rudy van Stratum | 3 mei 2002
Leidinggeven tussen professionals
Ronald van Weegen | 3 mei 2002
Leidinggeven tussen professionals
John Middelkoop | 3 mei 2002
Leidinggeven tussen professionals
Hilde Veraart-Maas | 4 december 2001

Lezersrecensies

3.9 van de 5
9 stemmen
2
5
1
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Marcel Wanrooy

Dr. ir. Marcel J. Wanrooy (1955) is werkzaam bij adviesbureau GITP International b.v. Hij ontwikkelt Leadership Programma's en begeleidt besturen en directies van professionele organisaties (bestuursstructurering, opvolging, samenwerking, coaching en corporate governance). Zijn specialisme is conflictbegeleiding in maatschappen (partnerships). Marcel Wanrooy is expert op het terrein van de (on)bestuurbaarheid van professionals. Hij publiceert hierover en geeft regelmatig workshops en lezingen op dit terrein. In 2001 verscheen 'Leidinggeven tussen professionals', dat in korte tijd uitgroeide tot een standaardwerk in Nederland. In 2007 promoveerde hij aan de VU Amsterdam op een onderzoek naar de besturing van Professional Service Firms, getiteld 'Veel kapiteins op één schip'. Hij is lid van de Raad van Toezicht van een van de grotere accountantskantoren in Nederland en parttime verbonden aan het Professional Services Institute, Nyenrode.

Andere boeken door Marcel Wanrooy

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding
2. Wat is een professional?
3. Sturingsgebieden, een landkaart voor de manager
4. Succesvol sturen: goud, zilver en brons
5. Dilemma's van leidinggevenden
6. Koesteren en ontwikkelen van talent
7. Managen van samenwerking
8. Leidinggeven in netwerkorganisaties

Geraadpleegde literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leidinggeven tussen professionals