Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

No ego

No Ego is een inspirerend boek over onbekende helden die de wereld veranderd hebben met hun droom of ideaal. De schrijver ervan, Rob Adams, is bezig met hoe en waar vernieuwing ontstaat en heeft een innovatiebureau.

Marta van Sitteren | 12 augustus 2014

De titel lijkt niet meteen een hele logische link te hebben met de inhoud, maar maakte mij wel nieuwsgierig. Het gaat in ‘No Ego’ om mensen die over iets droomden dat groter is dan zij zelf en hun bekendheid. Dromen en idealen die geen geld of roem opleveren, de ‘dromer’ is in plaats daarvan intrinsiek gedreven. Zoals de titel zegt: zonder ego. Sommige dromers veranderden hun omgeving zelfs met gevaar voor eigen leven. Soms bekroop mij als lezer een gevoel van onrecht omdat deze mensen die zoveel betekend hebben voor de wereld, geen erkenning hebben gekregen en onbekend zijn gebleven. ‘No Ego’ is een relatief klein boekje en leest vlot weg. Het is opgebouwd in drie delen: dromen, dromen delen en het loslaten van dromen. De schrijfstijl is vlot en het boek is afwisselend door minibiografieën, leuke weetjes en uitleg over bijvoorbeeld dromen. Ook gebruikt de schrijver hier en daar leuke en herkenbare voorbeelden waar inspiratie uit dromen toe geleid heeft. Zoals de film ‘The Matrix’ of ‘Yesterday’ van the Beatles. Regelmatig wordt de tekst afgewisseld met inspirerende quotes en uitspraken. Het inspirerende van dit boek vond ik, dat het hebben van dromen of idealen niet alleen is voorbehouden aan enkele uitverkorenen. Het zijn juist gewone mensen en ongekroonde helden die de wereld hebben gemaakt tot wat deze nu is. Jij en ik kunnen ook zo’n dromer zijn. Naast dat je als lezer wordt geïnspireerd, word je dan ook uitgedaagd om zelf te dromen en in actie te komen om je échte idealen te verwezenlijken. Met op het einde van het eerste hoofdstuk een spiegel die de auteur je voorhoudt. Durf je jezelf überhaupt wel de ruimte en de vrijheid te geven om het rationele en de vaste zekerheden los te laten en je dromen achterna te gaan? Persoonlijk vond ik de eerste twee delen het meest interessant, omdat je als lezer het meest wordt aangesproken. Het derde deel gaat in op het collectief oppakken van een droom of ideaal. Hiermee wordt het wat afstandelijker en letterlijk en figuurlijk wat anoniemer. De individuele verhalen van dromers vond ik inspirerender. Ook lijkt de schrijver zich in het derde deel vaker te herhalen. Een makkelijk leesbaar boek met inspirerende verhalen van onbekende helden. Het daag je uit en zet je aan het denken en aan het dromen.

Over Marta van Sitteren
Marta van Sitteren werkt 17 jaar als communicatietrainer en coach. Als zelfstandige begeleidt zij ambitieuze ondernemers en kenniswerkers die te kampen hebben met veel stress en chronisch tijdgebrek. Marta schrijft daarnaast regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en ontspannen werken. Deze zijn te vinden op haar website.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden