Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ja zeggen - Ja doen

In dit boek beschrijven de auteurs hun methodiek om de zachte kant van veranderingen te beschrijven. Helaas is het echter geen methodiek geworden maar een aaneenschakeling van common sense en eigen praktijkervaringen van de auteurs.

Peter de Roode | 30 januari 2019 | 2-3 minuten leestijd

In de inleiding wordt vermeld dat het uitgangspunt van het boek de gespreksmethodiek ‘Van hokje naar puzzelstukjes’ is. Een methodiek waar de auteurs gedurende vijf jaar goede ervaringen mee hebben opgedaan. Continu wordt er in het boek naar die methodiek verwezen zodat je als lezer nieuwsgierig wordt waar dat dan precies over gaat. De teleurstelling is echter groot wanneer in het allerlaatste hoofdstuk onder het kopje ‘Uitgebreid stappenplan- Van hokjes naar puzzelstukjes’ de aangekondigde gespreksmethodiek in twee bladzijden wordt beschreven. Maar het is niet alleen de kwantiteit die niet op orde is, de kwaliteit ontbreekt ook. De auteurs hebben een metafoor bedacht: van hokje naar puzzelstukjes waarbij het puzzelstukje staat voor zowel het hokje maar met instulpingen (non-talenten) en uitstulpingen (talenten). De gehele gespreksmethodiek bestaat vervolgens uit de vragen wat je talenten zijn en wat je non-talenten zijn. Maar dit is geen gespreksmethodiek, in een methodiek zit een opbouw, maar die is hier niet aanwezig. Het betreft inhoudelijke vragen, dat is geen methodiek.

Beide auteurs hebben de nodige ervaring in zowel de profit als de non-profit. Geven goede voorbeelden maar op de een of andere manier ‘pakt’ het niet. Ik denk dat dit te maken heeft dat er iets ontbreekt als een samenvatting, een theorie, een schema of een organizer. Nu wordt er veel informatie gegeven, maar de kern kunnen we niet vasthouden als lezer omdat die niet wordt weer weergegeven.
Daarmee is het boek helaas verworden tot een opsomming van goed bedoelde tips en veel common sense die lezers ook bij het koffiezetapparaat van hun eigen bedrijf hadden kunnen vernemen. De diepgang ontbreekt, het echte ‘aha-moment’, dat je als lezer denkt: hier ga ik iets mee doen. Bijvoorbeeld een verrassend vragenlijstje, een aanpak voor op de werkvloer, etc.

Het zijn te veel open deuren waardoor ik mijn aandacht al snel kwijt raakte. Jammer, hier had veel meer ingezeten met goede begeleiding. Aan de lay-out lag het in ieder geval niet, want die was dik in orde.

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggenWerkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boomschreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden