
Lees verder
Gert-Jan Segers (1969) is politicus. Hij studeerde in Leiden en in Washington. Tussen 2000 en 2007 werkte hij in Caïro. Na enkele jaren als directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, trad hij toe tot de Tweede Kamer. Van 10 november 2015 tot 17 januari 2023 was hij fractievoorzitter.
Meer over Gert-Jan SegersHij is een telg uit een orthodox-gereformeerd gezin en een bevlogen wereldverbeteraar. Als campagneleider van de ChristenUnie keek hij najaar 2012 partijleider Arie Slob na, die door de gangen van theater Carré op weg was naar de tv-lampen van het lijsttrekkersdebat. En hij deed een schietgebedje: 'O Heer, geef dat ik deze gang nooit hoef te maken.'
Maar drie jaar later was het zover: Gert-Jan Segers werd fractievoorzitter van de ChristenUnie. Tien jaar lang waren de wandelgangen van Den Haag zijn thuis. Hij nam deel aan talloze Kamer- en tv-debatten, interne beraadslagingen en overleggen met bewindslieden. Twee keer voerde hij coalitie-onderhandelingen, en leidde hij zijn partij naar regeringsdeelname. Het waren veelbewogen jaren, waarin vaak moeilijke beslissingen moesten worden genomen. Begin 2023 nam Segers afscheid van de politiek.
Hoe is het om vanuit een ideologische achtergrond compromissen te moeten sluiten? Hoe weeg je overtuiging en hoop tegenover tegenslagen en powerplay? Hoe neem je verantwoordelijkheid en leg je dat allemaal uit aan een steeds verder verdeelde achterban? Hoe breng je een boodschap van verbinding in een land dat steeds meer polariseert? Hoe moet het eigenlijk verder met Nederland?
In 'Macht en onmacht' blikt Gert-Jan Segers op een openhartige manier terug op zijn enerverende Haagse jaren, maar hij kijkt ook vooruit. Eerlijk onderzoekt hij zichzelf, de politiek en het veranderende Nederland. Het resultaat is een inspirerend boek dat tot nadenken stemt.
politiek macht christenunie onmacht kabinetsformatie moraal leiderschap coalitievorming transparantie mark rutte democratie politieke verantwoordelijkheid christelijke politiek polarisatie tweede kamer kabinetsdeelname mensenhandel vertrouwen compromissen coronacrisis politieke cultuur coalitieakkoord politieke integriteit toeslagenaffaire vertrouwenscrisis sociale media formatie 2017 ethiek politieke samenwerking formatie wantrouwen roeping politieke idealen geloof migratie social media stikstofcrisis biografie technocratie achterban politieke partijen politieke crises oppositie haagse politiek constructieve oppositie politieke druk persoonlijke ontwikkeling antisemitisme bestaanszekerheid klimaatbeleid politieke biografie maatschappij