Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Risicogestuurd werken in de praktijk

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789462760745
Verkooppositie 3565Hoogste positie: 116
Direct te downloaden

Samenvatting

Met risico’s heeft elke organisatie te maken, maar hoe ermee wordt omgegaan verschilt enorm; er wordt van weggekeken, of regelgeving wordt dichtgetimmerd met de illusie van zekerheid.

Maar het kan anders. Martin van Staveren laat in 'Risicogestuurd werken in de praktijk' zien hoe je binnen je organisatie op een gezonde manier kan omgaan met risico’s. Door risicogestuurd te werken kijk je de realiteit van onzekerheid diep in de ogen en maak je op basis daarvan scherpe keuzes.

Van Staveren beschrijft glashelder hoe je dit als manager of professional aanpakt en hoe je de voorwaarden in je organisatie zo ontwikkelt, dat de mensen om je heen het overnemen. Met talrijke voorbeelden en concrete tips is dit praktijkboek een onmisbare gids om, met alle veranderingen en onzekerheden in je dagelijkse werk, succesvol je doelen te bereiken.

Specificaties

ISBN13:9789462760745
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:155
Druk:1
Verschijningsdatum:30-1-2015
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (4)

Irna van der Molen | 3 november 2015
Het boek Risicogestuurd Werken in de praktijk is een welkome aanvulling op bestaande literatuur. Een van de belangrijkste belemmeringen voor risicomanagement (namelijk constant tijdgebrek) wordt hierin expliciet benoemd, evenals de constatering dat organisaties constant aan verandering onderheving zijn, en dat ook dit gepaard gaat met grote onzekerheden.Lees verder
Harry ter Braak | 11 september 2015
Van Staveren neemt vanaf de aftrap de lezers mee door met de leeswijzer duidelijk te maken welke doelgroep welk hoofdstuk specifiek moet lezen. In de vier hoofdstukken van het boek betreffen (1) het managen van onzekerheid, (2) het risicogestuurd werken: wat en hoe, (3) de voorwaarden voor de organisatie en (4) de praktische tips.Lees verder
Dick Bos | 23 juni 2015
‘Risicogestuurd werken’ van Martin van Staveren is een bijzonder boek. Het houdt het midden tussen een wetenschappelijke verhandeling over de voordelen van risicogestuurd werken en een handboek voor een grote groep mensen die op het terrein van risicomanagement acteren.Lees verder
Tinka Bor-Reijinga | 16 maart 2015
Martin van Staveren is een senior risk professional in risicomanagementland. Op basis van zijn jarenlange ervaring schreef hij een boek dat zo stampvol met tabellen, lijstjes, tips en aanbevelingen staat, dat géén enkele project-, programma-, proces- of risicomanager er meer omheen kan: Risicogestuurd werken in de praktijk.Lees verder
Alle expertrecensies (4)

Lezersrecensies

4.8 van de 5
15 stemmen
13
1
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (39)

column
Martin van Staveren - Menselijk maatwerk
Martin van Staveren 27 januari 2020 Is het niet gek? Een gemiddelde supermarkt verkoopt 10.000 tot 15.000 verschillende artikelen. Dit kan oplopen tot 30.000 producten in een XL-versie. Let wel, dit zijn alleen levensmiddelen en aanverwante spullen. Maatwerk dus. Voor iedereen is er wel een passende pot pindakaas te vinden.
column
Martin van Staveren - 25 jaar illusies in risicomanagement
Martin van Staveren 30 december 2019 Welke managementdiscipline heeft de afgelopen 25 jaar het hoogste illusie-gehalte geleverd? Dat zou zo maar eens risicomanagement kunnen zijn. Wat zijn de drie grootste illusies? En is er een alternatief?
column
Martin van Staveren - Drie risicovolle inzichten
Martin van Staveren 20 december 2018 Ook het afgelopen jaar heeft weer de nodige onzekerheden geleverd, met risico’s én kansen. Dit varieerde van onze extreem droge zomer tot gele hesjes, die niets met autopech te maken bleken te hebben.
column
Martin van Staveren - Het einde van de risicomanager
Martin van Staveren 13 september 2018 Wie kent ‘m nog niet? De risicomanager, risk officer of risico-adviseur? De man of vrouw die ‘van de risico’s is’, het (laten) uitvoeren van risicomanagement als kerntaak heeft en daar het leeuwendeel van de tijd aan besteedt?
column
Martin van Staveren - Onzekere reputaties
Martin van Staveren 21 maart 2018 ‘De mensen zijn woest – wat nu?’ Dit is de titel van een essay over omgaan met mediahypes door publieke organisaties en bedrijven. Hierbij staan die organisaties, ogenschijnlijk tot hun eigen verrassing, ineens volop in de spotlights van de sociale en andere media.
column
Martin van Staveren - Alles onder controle?
Martin van Staveren 4 december 2017 Recent verscheen het boek In control? met als veelzeggende ondertitel 'Perspectieven op de beheerskramp in en om organisaties'. De auteur is Thijs Homan, onder meer hoogleraar Implementation and Change Management aan de Open Universiteit Nederland.
column
Martin van Staveren - Collectieve risicoperceptie: missie voor Rutte III
Martin van Staveren 26 oktober 2017 Wat als de met regelmaat voorkomende schietpartijen in de VS als een volksgezondheidscrisis worden beschouwd?
column
Martin van Staveren - We blijven loyaal, ook als we de risico’s kennen
Martin van Staveren 11 oktober 2017 Zo luidde de kop van een opiniestuk van Afghanistan-veteraan majoor Niels Roelen, onlangs gepubliceerd in NRC. Aanleiding was het spraakmakende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), over het ongeval met een mortiergranaat tijdens de Nederlandse missie in Mali.
column
Martin van Staveren - Risicosturing als misverstand - Over de Fipronil-affaire
Martin van Staveren 1 september 2017 ‘Ons handelen moet niet gestuurd worden door de mogelijke risico's.’ Deze quote ontving ik onlangs van een hooggeleerde persoon in m’n mailbox, naar aanleiding van een opleidingsmodule. Die gaat namelijk over Risicogestuurd werken in de praktijk.
column
Martin van Staveren - Risicofabels ontrafeld
Martin van Staveren 8 juni 2017 Onlangs werd ik gevraagd een recensie te schrijven over het boek Veiligheidsfabels 1-2-3 van Carsten Busch. Dat leek me wel wat.
column
Martin van Staveren - Risico op 1 a4
Martin van Staveren 14 april 2017 Om effectief om te kunnen gaan met risico’s is iets van een risicodossier wel handig. Het hoeft niet meer te zijn dan een actielijstje met aandachtspunten. Toch loopt dit vaak flink uit de hand. En dat begint met de verkeerde vraag.
column
Martin van Staveren - Kans, wat doe je eraan?
Martin van Staveren 14 maart 2017 Het leuke van opleidingen en workshops is de diversiteit aan vragen van deelnemers. Soms belandt zo’n prikkelende vraag weken later in m’n mailbox.
column
Martin van Staveren - Risicokramp – waar ligt jouw grens?
Martin van Staveren 20 februari 2017 Bijna iedereen kent het wel: kramp. Pijnlijk, geen prettig gevoel. Je gaat je er krampachtig door gedragen. Je maakt je zorgen, gaat het wel snel over? Een bijzondere en steeds vaker voorkomende vorm van kramp is risicokramp. Hier lijden veel organisaties aan, zowel bedrijven als organisaties in de semipublieke en publieke sector. Het lijkt wel besmettelijk.
column
Martin van Staveren - De actuele visie van David Packard
Martin van Staveren 16 januari 2017 Risicomanagement te belangrijk voor de afdeling risicomanagement. Dit is een parafrase van een beroemde uitspraak van David Packard: ‘Marketing is far too important to be left only to the marketing department!’
column
Martin van Staveren - Lijstjestijd - En hoe daar met 4 vragen slim gebruik van maken
Martin van Staveren 4 januari 2017 Lijstjestijd is weer aangebroken. Met talloze overzichten, variërend van de Top 200 Invloedrijkste Nederlanders tot de Oliebollen Top 10. Sommigen komen voor beide in aanmerking.
column
Martin van Staveren - Risicomanagement in vier valkuilen
Martin van Staveren 5 december 2016 Modern risicomanagement heeft nog steeds vier klassieke valkuilen. Die zijn niet nieuw, maar wel actueel. Fascinerend, hoe velen - professionals, leidinggevenden én zelfs risicomanagers - er steeds weer met open ogen en de beste bedoelingen invallen. Wat zijn die vier valkuilen? En hoe zijn ze te vermijden?
column
Martin van Staveren - Big data – large impact – big business
Martin van Staveren 11 november 2016 Big data is hot in allerlei sectoren, van de verzekeringssector, de bankensector, de industrie, de bouw en infra tot en met de gezondheidszorg. Bestaande werkprocessen gaan op de schop en nieuwe ontstaan.
column
Martin van Staveren - Freud, risico & realiteit
Martin van Staveren 7 oktober 2016 Sigmund Freud is natuurlijk beroemd als grondlegger van de psychoanalyse. Iets minder bekend is zijn nog steeds actuele cultuurkritiek, zoals verwoord in het essay Das Unbehagen in der Kultur uit 1930.
column
Digitale transformatie vereist ánders omgaan met risico's
Martin van Staveren 29 september 2016 Organisaties worden in rap tempo digitaal werkende organisaties. Hierbij gaat het niet alleen om een andere inrichting van systemen. Hele (werk)processen gaan over de kop, met de bijbehorende competenties.
column
Martin van Staveren: Stoer doen
Martin van Staveren 12 september 2016 Stoer doen staat voor indruk willen maken, door flink en sterk te zijn. Dit is niet voorbehouden aan de leden van een motorclub. Ook veel bestuurders, managers en professionals doen stoer. Door langdurig hard werken, met weinig slaap.
column
Rio & Risicosturing
Martin van Staveren 21 augustus 2016 De Olympische Spelen in Rio de Janeiro geven geweldige lessen in risicosturing. Het doel van de topsporter is kristalhelder: winnen! Op weg naar dat doel doemen dagelijks onzekerheden op, zoals blessures en weersomstandigheden. Hieronder volgt een aantal sprekende voorbeelden van individuele Nederlandse Olympiërs en hun rol in risicosturing. Om spelenderwijs van te leren.
column
In 6 stappen naar resultaat – ondanks onzekerheid
Martin van Staveren 15 juli 2016 Met deze blog daag ik je uit om een kort experiment te doen. Het bestaat uit 6 eenvoudige stappen. Trek er zo’n 10 minuten voor uit. Houd pen en papier of een smart phone bij de hand, om een paar zinnen te noteren. Aan het eind vertel ik je wat je hebt gedaan.
column
Is toeval toevallig?
Martin van Staveren 29 juni 2016 Onlangs stond er in NRC een duo-interview met een natuurkundige en een bijbelexpert. Het gesprek ging over toeval als kans. Iets wat me, niet toevallig, onmiddellijk triggerde.
column
Singularity & onzekerheid
Martin van Staveren 3 juni 2016 Onlangs schreef ik een recensie over het fascinerende boek Management in Singularity. Het tijdperk van singularity breekt aan op het moment dat de mens niet meer nodig is om computers en robots te programmeren. Die zijn dan zelflerend.
column
Risicogestuurd Werken: 5 tips voor morgen
Martin van Staveren 18 mei 2016 Twee vragen komen steeds weer terug, als ik het heb over risicogestuurd werken. Waarom zou ik het doen en hoe doe ik dat dan? In deze blog geef ik antwoord.
column
Risicogestuurd Werken - Wat is hier nieuw aan?
Martin van Staveren 4 april 2016 ‘Wat is er nieuw aan dat genomineerde boek van je?' Die vraag werd me pas gesteld, bij een kennissessie waarin ik over Risicogestuurd werken in de praktijk vertelde. Er zijn immers al de nodige boeken over risicomanagement.
column
Meer vertrouwen en minder tolerantie
Martin van Staveren 24 februari 2016 Druk door regeldruk. Wie ervaart dat niet? Recent onderzoek van een wereldwijd opererende recruiter onder Nederlandse compliance officers schetst een ontluisterend beeld.
column
VUCA en de drie reflectievragen
Martin van Staveren 20 januari 2016 We leven in een VUCA-wereld. Het acroniem VUCA is afkomstig uit de militaire sector en staat voor volatility, uncertainty, complexity and ambiguity. Ofwel, een cocktail van beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en meerduidigheid van situaties of ontwikkelingen. Denk aan Keulen, denk aan talloze andere maatschappelijke en technologische ontwikkelingen.
column
CRM: niet alleen voor ‘bloed en spoed teams’
Martin van Staveren 13 november 2015 CRM staat voor Crew Resource Management. Het is een gestructureerde en expliciete aanpak om de samenwerking in teams te bevorderen. Het stamt oorspronkelijk uit de luchtvaart. CRM wordt inmiddels ook toegepast binnen kerncentrales, op boorplatforms en door politie-, brandweer- en operatieteams.
interview
Martin van Staveren: ‘Spreek formeel af om flexibel te zijn’
Justin van Lopik 22 oktober 2015 Risicomanagement leeft weer op, zo lijkt het. Niet alleen wordt het ‘risicogestuurd denken’ expliciet genoemd in de ISO 9001:2015 kwaliteitsnorm, ook in andere vakgebieden wordt de nut en noodzaak van gedegen risicomanagement steeds duidelijker.
special
Spot de Bokito
Martin van Staveren 2 oktober 2015 De mens als risicofactor, en dan vooral de dominante variant, de 'Bokito'. Wie kent er niet zo’n exemplaar in z’n directe werkomgeving?
tussen_droom_en_daad
TD&D: Pas op voor uw vertrouwen in regels
Martijn Leijten 19 augustus 2015 In deze rubriek analyseren bestuurskundigen van de TU Delft patronen en wetmatigheden waar veel managementboeken soms aan voorbij gaan of voor vanzelfsprekend aannemen. In deze aflevering legt Martijn Leijten uit dat regels volgen uit de praktijk van de experts.
special
Paracetamol & risico-protocol
Martin van Staveren 17 juni 2015 Paracetamol, dat is toch een onschuldige pijnstiller? En een protocol, dat is er om de kans op fouten en daarmee risico’s te beperken? Op beide afzonderlijke vragen is het antwoord bevestigend. Maar de combinatie van paracetamol en protocol blijkt minder onschuldig. Zoals steeds duidelijker wordt dat een overdaad aan protocollen meer schaadt dan baat.
column
10 Antwoorden op de risico-regelreflex
Martin van Staveren 13 mei 2015 De risicoregelreflex is bezig met een gestage opmars, evenals de bestrijding ervan. Politicologe Margot Trappenburg muntte de term in 2010 voor de reflexmatige reactie om snel en (ogenschijnlijk) daadkrachtig ‘iets te regelen’.
nieuws
Risicogestuurd werken in de praktijk: Nooit meer objectieve risico’s
Martin van Staveren 15 april 2015 Iedereen die wat van doen heeft met risico’s heeft de vraag waarschijnlijk weleens gekregen: ‘Ik wil een objectieve risicoanalyse’. Deze vraag komt vaak van een leidinggevende, die waarschijnlijk aan de eigen leidinggevende iets moet rapporteren over risico’s. Objectiviteit, het liefst uitgedrukt in cijfers, geeft dan houvast. Maar kan dat eigenlijk wel? Objectief risico's analyseren?
interview
Martin van Staveren: ‘Risico’s vermijden lukt niet, ermee omgaan wel’
Justin van Lopik 18 maart 2015 ‘Elke branche of organisatie met onzekerheden, veranderingen en een overkill aan protocollen heeft baat bij risicogestuurd werken.’ Aldus Martin van Staveren, auteur van het boek Risicogestuurd werken in de praktijk. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, niet in de laatste plaats omdat ‘risico’ een subjectieve perceptie is. Wat voor de een een risico is, is voor de ander een kans. Maar zo betoogt Van Staveren, door nu het begrip risico centraal te stellen, ontloop je die subjectiviteit en kun je er objectief omgaan.
nieuws
Slimmer Omgaan met risico’s – 10 Bonustips
Martin van Staveren 18 februari 2015 Vorige week gaf Martin van Staveren al 10 tips over de omgang met risico's, deze week krijgt u er 10 extra. Want met risico’s heeft elke organisatie te maken.
nieuws
Slimmer omgaan met risico’s – 10 Tips
Martin van Staveren 12 februari 2015 Met risico’s heeft elke organisatie te maken. Ze kunnen de organisatiedoelen danig in de weg zitten. Hoe ermee wordt omgegaan verschilt enorm. Er wordt van weggekeken, of regelgeving wordt dichtgetimmerd met de illusie van zekerheid. Het kan ook anders, door risicogestuurd te werken. Hierbij kijk je de realiteit van onzekerheid diep in de ogen en maak je op basis daarvan scherpe keuzes. Een paar simpele tips om slimmer om te gaan met je risico’s.
nieuws
Van recensent naar auteur: Martin van Staveren
Justin van Lopik 9 februari 2015 Eric van Arendonk, Peter de Roode en Danielle de Jonge gingen hem onder anderen voor; zij ‘begonnen’ ooit als recensent voor Managementboek.nl. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en zij schreven een managementboek. Sinds kort hoort ook Martin van Staveren thuis in dit rijtje.

Over Martin van Staveren

Dr. ir. Martin Th. van Staveren MBA studeerde technische aardwetenschappen en bedrijfskunde. Hij promoveerde op het implementeren van risicomanagement in organisaties. Met zijn bureau VSRM helpt hij organisaties risicogestuurd te werken. Van Staveren is ook kerndocent in de masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente.

Andere boeken door Martin van Staveren

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding: Organisaties in verandering
Leeswijzer

1. Management in onzekerheid
2. Risicogestuurd werken: wat & hoe?
3. Organisatie: welke voorwaarden?
4. Risicogestuurd werken: 10 praktische tips

Tot slot
Begrippenlijst
Geraadpleegde literatuur
Woorden van waardering
Over de auteur
Register

Bijlagen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Risicogestuurd werken in de praktijk