Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tussentaal

Paperback Nederlands 2022 9789086842681
Top 10016 dagen in de Top 100
Verkooppositie 94Hoogste positie: 63
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Onze taal wordt meer en meer binnenkant-taal. We praten over wat er zich in onszelf en in de ander afspeelt en kunnen daarbij putten uit een rijke woordenschat. Deze naar bin­nen gedraaide taal is vanzelfsprekend geworden en heeft bovendien een grote aantrekkingskracht. Dit roept de vraag op of wij naast deze in-mensen-taal ook tussen-mensen-taal kunnen spreken. Welk taalregister kunnen we gebruiken om uitdrukking te geven aan wat er zich tussen ons afspeelt? Hoe laten we relaties praten? En waarom zouden we daar eigenlijk speciale taal voor moeten hebben?

Tussentaal is een kritische reflectie op het gebruik van internaliserende en psychologiserende taal als uitdrukking van het dominante paradigma dat de oplossing voor het probleem in het individu zelf ligt. En het geeft zowel gedegen als speelse antwoorden op de vraag welke vormen van taal we tot onze beschikking hebben als we afstand willen nemen van het al te individuele discours.

Tussentaal is een pleidooi om onze taal te verrijken met tussentaals vocabulaire, opdat we het zicht niet verliezen op wat er zich tussen ons afspeelt. Een dwars boek dat te denken geeft.
Dr. Marijke Spanjersberg (1958) schrijft met enige regelmaat over haar werk als organisatieadviseur. Zij is gespe­cialiseerd in samenwerkingsvraagstukken.

Specificaties

ISBN13:9789086842681
Trefwoorden:taal
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:206
Druk:1
Verschijningsdatum:14-10-2022
ISSN:

Expertrecensies (1)

Tussentaal - Een prachtig boek over de 8e functie van taal
Jaap van 't Hek | 30 november 2022
Marijke Spanjersberg bracht een prachtig boek uit: ‘Tussentaal’. Hoe kunnen we naast alle ‘in-mensen-taal’ komen tot een rijkere ‘tussen-mensen-taal’? Onze geïndividualiseerde tijd heeft een dominant psychologiserend denken voortgebracht. 
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tussentaal