Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Momentum

Of: hoe je wendbaarheid, daadkracht en innovatie in je organisatie krijgt

Gebonden Nederlands 2022 9789463192576
Op voorraad | Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De sleutel tot organisatorisch succes is het losmaken en richten van de menskracht in de hele organisatie, van de laagste tot de hoogste loonschaal. En net als in een goede militaire operatie vraagt dat om kracht, manoeuvre, snelheid, samenspel en focus. Clausewitz’ fog of war hangt niet alleen meer boven het gevechtsveld, maar bedekt in toenemende mate het speelveld van menig organisatie in steeds dikkere en ondoorzichtigere wolken.

De toekomst is onvoorspelbaar, maar toch zijn onze organisaties nog ingericht alsof ze zich bevinden in een gecontroleerde omgeving. Gedreven door onze menselijke neiging naar controle en onze blinde vlek voor vereenvoudigen, wordt regel op regel gestapeld, procedure op procedure en controle op controle. Hoe meer controle leidinggevenden uitoefenen, hoe minder ruimte hun teamleden ervaren en hoe minder initiatief, daadkracht en creativiteit ze vertonen. Er ontstaat een vorm van organisatorische passiviteit en volgzaamheid waarmee de adaptiviteit en overlevingskans van de organisatie wordt aangetast. Pas als het fout gaat wordt er geacteerd, maar dan is het te laat.

Als een kind dat wanhopig probeert om een hoopje los zand bij elkaar te houden door harder te knijpen, trapt menig bestuurder in de menselijke valkuil om nóg meer controle uit te oefenen, om ‘grip’ te krijgen op de situatie, waarmee ze ook het laatste restje adaptiviteit en menselijkheid uit de organisatie persen.

Specificaties

ISBN13:9789463192576
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:220
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:24-11-2022
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

interview
Leiders missen het lef om dingen te laten gebeuren
Ronald Buitenhuis 8 februari 2023 In veel organisaties heerst nog ‘kadaverdiscipline’, terwijl ‘zelfdiscipline’ de nieuwe weg zou moeten zijn, bepleit oud-legerofficier Edwin Zasada in ‘Momentum, de kunst van wendbaar organiseren’. ‘Rusland kon het tempo van verandering in de Oekraïne-oorlog niet bijbenen omdat het Oekraïense leger veel wendbaarder is ingericht.’ Een les voor organisaties die denken te gedijen bij controle en beheersing, in plaats van het initiatief te leggen bij degene met het beste zicht op de situatie.
preview
Momentum - Of: hoe je wendbaarheid, daadkracht en innovatie in je organisatie krijgt
Edwin Zasada 7 november 2022 ‘Momentum’, is de titel van het nieuwe boek van Edwin Zasada. Daarin legt hij uit hoe organisatorische passiviteit en volgzaamheid de adaptiviteit en overlevingskans van de organisatie aantast, en wat je eraan kunt doen. In de voorpublicatie die u onderstaand kunt lezen, gaat Zasada in op de krapte op de arbeidsmarkt, en wat dat voor HR betekent.

Over Edwin Zasada

Edwin Zasada (1985) volgde de militair-wetenschappelijke opleiding Krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie. Tijdens zijn loopbaan als officier bij de pantserinfanterie rondde hij in de avonduren zowel een master Strategic Human Resource Management als een master Business Process Management & IT af. Naast zijn werk verrichtte hij als zzp’er coachingswerkzaamheden, waarna hij de overstap naar de retail sector maakte. Daar vervulde hij verschillende leidinggevende functies voordat hij als  zelfstandig human performance specialist actief werd.

Andere boeken door Edwin Zasada

Inhoudsopgave

Inleiding

Adaptiviteit
De omgeving
De organisatie
De persoon
De leider

Kracht
Menskracht opbouwen
Persoonlijke ontwikkeling
Zelfontwikkeling
Discipline en zelfcontrole
Vakmanschap
Fysieke training
Weerbaarheid
Kennis en analyse

Manoeuvre
Experimenteren en afwijken
Voorbereiden op verrassingen

Snelheid
Beredeneerd risico en initiatief
Structuren en coördineren
Eenvoud
Controle geven

Samenspel
Verbinding
Cultuur en trots

Focus
Richting geven door een visie
Strategie en doelen

Evaluatie

Bronnen
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Momentum