Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het ondiepe

Hoe onze hersenen omgaan met het internet

Paperback Nederlands 2011 9789490574130
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wat gebeurt er wanneer u opgroeit met constante toegang tot het internet? Heeft u nog een geheugen nodig als u alles kunt opzoeken? En beïnvloedt het surfen op het web de manier waarop we boeken lezen?

Nicholas Carr, auteur van het veelbesproken essay 'Is Google Making Us Stupid?', buigt zich over de langetermijneffecten van het internet. Gebruikmakend van nieuwe inzichten over de plasticiteit van het brein, de werking van ons geheugen en de manieren waarop we informatie verwerken, toont hij aan dat internet niet alleen 'nuttig gereedschap' is, maar ook bezig is onze identiteit en zelfs de structuur van onze hersenen te veranderen. Carr vergelijkt tevens de opkomst van het internet met verschillende uitvindingen die ook een nieuwe manier van denken met zich meebrachten, zoals de komst van de plattegrond de uitvinding van de klok en de overstap van handschrift naar typemachine.

'Het ondiepe' heeft zowel in de Verenigde Staten als in Europa voor veel discussie gezorgd.

Specificaties

ISBN13:9789490574130
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:327
Druk:1
Verschijningsdatum:25-3-2011
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (7)

Het ondiepe
Nico Jong | 26 april 2012
Marshall McLuhan schreef het al in 1964: technologie verandert onze perceptiepatronen. Onze overheersende aandacht voor de inhoud van een medium kan ons tegelijkertijd blind maken voor de diepere effecten waar McLuhan voor waarschuwde. Nicholas Carr werd geconfronteerd met het verslavende effect van het informatieparadijs: internet en de sociale media. Zijn concentratievermogen ging achteruit en zijn informatiehonger nam alleen maar toe, terwijl hij nauwelijks nog een boek kon lezen. Hij rukte zich los van het web en onderzocht uitgebreid welke veranderingen gepaard gingen met de invoering van nieuwe technologieën en vooral wat internet doet met onze hersenen. Media leveren voedsel voor onze gedachten, maar zij beïnvloeden ook ons denkproces en hollen het vermogen tot concentratie en contemplatie uit.
Lees verder
Het ondiepe
Carla Verwijs | 16 januari 2012
Een hoogleraar zei eens tegen mij: 'Wat hoogleraren kenmerkt, is niet dat ze alles weten; ze weten waar de informatie te vinden.' Hij was zijn tijd ver vooruit, besef ik nu. Dit was een uitspraak van vóór het internettijdperk. Het lijkt echter uitstekend te passen in de huidige tijd. Alles staat op internet, waarom zouden we nog moeite doen iets te onthouden? Zoeken is belangrijker geworden dan leren en weten. In 'Het ondiepe' onderzoekt Nicholas Carr hoe internet onze hersenen verandert en zet ons aan het denken met zijn antwoorden.
Lees verder
Het ondiepe
Eric van Arendonk | 8 november 2011
Op de achterkant van 'Het ondiepe' van Nicholas Carr staat een interessante quote: 'vraag niet wat jij met het internet doet, maar wat het internet met jou doet.' Daar gaat het dus om. Welke invloed heeft de informatievoorziening van internet op ons en dan specifiek op onze hersenen.
Lees verder
De opkomst van het pannenkoekenbrein
Jeroen Ansink | 17 juni 2011
Computers zouden eigenlijk met een waarschuwing moeten komen: ‘Internetgebruik is schadelijk voor het denkvermogen’. Dat is althans de conclusie die zich opdringt na het lezen van Het ondiepe van de Amerikaanse technologie-journalist Nicholas G. Carr. Omdat het internet erop gericht is om de aandacht af te leiden, vinden we het steeds moeilijker om lange tijd geconcentreerd een tekst te lezen. De niet aflatende stroom van sociale en informatieve prikkels veroorzaakt kortsluiting in zowel ons bewustzijn als ons onderbewuste. Het gevolg is dat we minder informatie opnemen, een slechter geheugen krijgen, en minder in staat zijn om creatief te denken.
Lees verder
Het ondiepe
José Otte | 2 mei 2011
'Het ondiepe' heeft zowel in de Verenigde Staten als in Europa voor veel discussie gezorgd. Velen zullen dit boek van Nicholas Carr verontrustend noemen. Maar het is vooral een mooi stuk onderzoeksjournalistiek over hoe onze hersenen omgaan met het net.
Lees verder
Het ondiepe
Michel Hoetmer | 18 april 2011
Maken de moderne elektronische media ons oppervlakkiger? Het is een vraag waar wij niet dagelijks bij stilstaan. Internet en aanverwante elektronische media hebben sluipenderwijs bezit van ons leven genomen. Dat heeft volgens Nicholas Carr, auteur van 'Het ondiepe - Hoe onze hersenen omgaan met internet', grote gevolgen voor ons brein. Niet alleen wanneer wij online zijn, maar ook in het dagelijkse leven.
Lees verder
Het ondiepe
Michel Hoetmer | 28 maart 2011
Maken de moderne elektronische media ons oppervlakkiger? Het is een vraag waar wij niet dagelijks bij stilstaan. Internet en aanverwante elektronische media hebben sluipenderwijs bezit van ons leven genomen. Dat heeft volgens Nicholas G. Carr, auteur van Het ondiepe (‘Hoe onze hersenen omgaan met internet’) grote gevolgen voor ons brein. Niet alleen wanneer wij online zijn maar ook in het dagelijkse leven.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
4 stemmen
1
1
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Lezen van print versus pdf
Ger Post 18 april 2013 Het ondiepe van Nicholas G. Carr zorgde voor een wereldwijde discussie of internet inderdaad ons brein aan het veranderen was, zoals de auteur schreef. En was het eigenlijk wel erg dat iemand halverwege een artikel op internet afhaakte? Was dit een teken van een slechte concentratie of juist dat die persoon wel wat beters te doen had?
interview
Nicholas Carr: ‘Waarschuwing: het intensief gebruik van internet is schadelijk voor de gezondheid’
Rick Nieman 29 april 2011 De manier waarop wij omgaan met moderne informatietechnologie – hoe we vrijwel continu verbonden zijn met het internet via computers, laptops, smartphones en tablets, en hoe we zo goed als permanent met elkaar in verbinding staan via e-mail, sms, WhatsApp, BlackBerry Messenger, Twitter en Facebook – heeft verregaande invloed op de manier waarop wij denken. Het verandert onze hersenen. En niet alleen als we online zijn, nee, permanent. Vooral diep en geconcentreerd denken, kunnen we niet meer. Dat schrijft Nicholas Carr in Het ondiepe – Hoe onze hersenen omgaan met internet. En, zegt Carr, dat is gevaarlijk. Want als je niet écht kunt denken, kun je geen complexe problemen oplossen en geen originele gedachten formuleren.

Over Nicholas Carr

In de zomer van 2008 publiceerde Nicholas Carr zijn beruchte artikel 'Is google making us stupid?'. Sindsdien wordt hij gezien als een van de meest toonaangevende denkers op het gebied van de nieuwe media, met onder andere publicaties in The New York Times, Wired, Guardian, The New Republic, Financial Times, en Die Zeit. Van Carr verschenen eerder 'Does IT matter?' en 'The Big Switch' en hij is tevens eigenaar van de populaire weblog Rough Type. - Winnaar Best American Science and Nature Writing 2009, Best Technology Writing 2009 en Best Spiritual Writing 2010.

Andere boeken door Nicholas Carr

Inhoudsopgave

Voorwoord

De waakhond en de dief
1. HAL en ik
2. De vitale paden

Over waaraan het brein denkt als het over zichzelf denkt
3. Gereedschappen van de geest
4. De verdiepende pagina

Over Lee de Forest en zijn verbazingwekkende Audion
5.Een medium van zeer algemene aard
6.Het beeld van het boek
7. Het brein van de jongleur

Over steeds hogere IQ-scores
8. De kerk van Google
9. Zoek geheugen

Over het schrijve van dit boek
10. Zoiets als ik

Epiloog: Menselijke elementen

Noten
Woord van dank
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het ondiepe