Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Ruw ontwaken uit de neoliberale droom

Pogingen om de tijdgeest te verstaan

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2020 9789044642797
Verkooppositie 1284Hoogste positie: 1284
Direct te downloaden

Samenvatting

Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw werd in veel westerse landen het liberale denken dominant. Ook in Nederland koos de overheid als het maar even kon voor deregulering, privatisering en marktwerking. Bovendien zette het Westen na het vallen van de Berlijnse Muur vol enthousiasme in op wereldwijde vrijhandel. Hoewel die agenda ontegenzeggelijk voordelen had, bracht ze ook problemen met zich mee, zoals een groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm, de flexibilisering van de vaste baan, meer asociaal gedrag en een breed gedeeld gevoel dat de nationale gemeenschap erodeerde.

Een overtuigend antwoord vanuit de bestuurlijke elite ontbreekt vooralsnog. Zowel links als rechts van het politieke midden hield men aan een liberale denkwijze vast. Vroeg of laat moest een politicus van het bestaande onbehagen gaan profiteren. In maart 2019 was het zover. Hoewel de verkiezingsuitslag een golf van boze reacties losmaakte, hebben slechts weinigen een helder antwoord op de vraag wat er met de Nederlandse samenleving is gebeurd. Die vraag komt in dit boek op genuanceerde wijze aan bod, waarbij tevens duidelijk wordt in welke richting we de huidige problemen kunnen oplossen.

Specificaties

ISBN13:9789044642797
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:352
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:18-5-2020
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Ruw ontwaken uit de neoliberale droom - 'Belangrijke basis voor debat'
Peter van den Boom | 12 augustus 2020
Volgens professor Gabriël Van den Brink zijn we ruw ontwaakt uit een neoliberale droomwereld. Daarom moeten we terug naar de eigenheid van ons Europese gedachtegoed. Dat schrijft hij in Ruw ontwaken uit de neoliberale droom.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Gabriël van den Brink

Gabriël van den Brink (1950) was tot 2016 hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan Tilburg University en werkt sindsdien als hoogleraar wijsbegeerte bij Centrum Ethos aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kenmerkend is dat hij empirisch onderzoek en filosofisch nadenken over de meer algemene vragen van het leven combineert.

Andere boeken door Gabriël van den Brink

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ruw ontwaken uit de neoliberale droom