OnlineMagazine
Platform voor business professionals
q&a
Ondernemen
Een strategie om je bedrijf krachtig te positioneren is mooi. Maar als je je prestaties significant wilt verbeteren als ondernemer, begint dat met bewustwording van je innerlijke positionering. Want wie je bent en hoe dingen op jou overkomen, bepaalt waar je uitkomt. Dat is de boodschap van Marieke Pijler in haar boek ‘Onvergelijkbaar’.
Nieuwste artikelen Alle artikelen
recensie
Marketing
17 juli 2025
Hendrika Willemse-Vreugdenhil
3-5 minuten leestijd
Content maken om het maken? Niet meer van deze tijd. In ‘Het Contentkanon’ rekent Chantal Smink af met achterhaalde tactieken en laat ze zien hoe contentmarketing in 2025 wél werkt. In haar recensie legt Hendrika Willemse Vreugdenhil uit waarom dit boek een confronterend maar broodnodig alternatief biedt.
preview
Computer en informatica
17 juli 2025
Bob van Duuren
3-4 minuten leestijd
AI is overal, maar slechts weinigen weten wat er werkelijk achter de schermen gebeurt. Met ‘Ik ben AI-geletterd!’ wil Bob van Duuren daar verandering in brengen. Hij biedt heldere uitleg, kritische inzichten en praktische handvatten voor iedereen die bewust en verantwoord met AI wil omgaan. In zijn preview legt Bob van Duuren uit hoe AI-geletterdheid een essentiële vaardigheid voor deze tijd is.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
17 juli 2025
Marianne ter Mors
4-6 minuten leestijd
Een pen. En echt papier. Je weet wel, dat spul dat je kunt vouwen of verscheuren. De meeste mensen kiezen liever een scherm. Maar daarmee mis je volgens Barbara Tammes een wereld vol creatief potentieel. In Magic click laat ze zien hoe je op papier een creatief dreamteam in jezelf activeert. Van leuk idee tot ijzersterke propositie!
recensie
Ondernemen
17 juli 2025
Peter Vermeulen
2-3 minuten leestijd
In ‘3-0 achter’ beschrijft Serkan Gözmen stap voor stap hoe hij ondanks een forse achterstand en beperkte middelen een succesvol bedrijf wist op te bouwen. In zijn recensie legt Peter Vermeulen uit waarom het boek een motiverende handleiding is voor iedereen die overweegt te gaan ondernemen.
recensie
Marketing
16 juli 2025
Evert Vols
3-4 minuten leestijd
Wat maakt een merk écht onvergetelijk? Volgens Andy De Bondt is storytelling de sleutel. In ‘De kunst van storytelling’ laat ze aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden zien hoe verhalen zorgen voor impact en herkenning. In zijn recensie duikt Evert Vols in deze strategische vertelkunst.
preview
Personeelsmanagement
16 juli 2025
Linata Rutgers
3-4 minuten leestijd
Veel organisaties praten over duurzame inzetbaarheid, maar blijven hangen in losse initiatieven en goedbedoelde plannen. Linata Rutgers wil daar verandering in brengen. In haar boek ‘Door te doen, gebeurt het!’ biedt ze praktische handvatten voor HR en management om écht aan de slag te gaan. In haar preview vertelt Rutgers hoe. Ontdek hoe jij vandaag nog het verschil kunt maken.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Recensies Alle Recensies
recensie
Mens en maatschappij
16 juli 2025
Walther Ploos van Amstel
2-3 minuten leestijd
Nederlands ruimtelijk en economisch beleid staat op een kruispunt, betoogt Floor Milikowski in ‘Contouren van een Nieuw Land’. Ze laat zien hoe pioniers al bouwen aan een duurzaam en inclusief Nederland, en roept bedrijven op tot visie én actie. In zijn recensie licht Walther Ploos van Amstel haar boodschap toe.
recensie
Algemeen management
15 juli 2025
Jan Hoogstra
2-3 minuten leestijd
Zin om tijdens je vakantie even op te laden én geïnspireerd te raken, zonder dat je zware kost hoeft te verorberen? Het Vakantieboek voor (nu even niet) werkende mensen biedt korte verhalen, tests, tips en puzzels – ideaal voor bij het zwembad of op het strand. In zijn recensie deelt Jan Hoogstra zijn ervaringen met dit luchtige maar prikkelende boek.
recensie
Marketing
15 juli 2025
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Citymarketing is complex, politiek beladen en vraagt om samenwerking tussen uiteenlopende belangen. In het bijna 500 pagina’s tellende ‘Share the Vibe van Eindhoven’ zie je hoe die puzzel in vijftien jaar tijd gelegd werd – van positionering tot huisstijl. In zijn recensie gaat Eric van Arendonk in op wat dit boek zo leerzaam maakt.
Interviews Alle Interviews
Interview
Economie
9 juli 2025
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
In ‘Waarom de laagsteprijsgarantie ervoor zorgt dat jij te veel betaalt’ schopt ‘undercover econoom’ Jona van Loenen nogal wat heilige huisjes omver. Economen zijn verre van ‘alwetende, voorspellende wezens’. Want niemand weet wat economie, groei en arbeidsmarkt gaan doen. Maar we lopen wel amechtig achter ze aan. Van Loenen: ‘Niks is wat het lijkt in de economie.’
Interview
Psychologie
7 juli 2025
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
Wat betekent het om anders bedraad te zijn, thuis, op school en op het werk? In dit interview vertelt de auteur van ‘Als alle breinen werken’ hoe haar nieuwe boek ‘Als alle breinen leren’ ontstond, waarom het onderwijs worstelt met neurodiversiteit en hoe haar leervuurmodel ouders en scholen praktische houvast biedt.
Interview
Strategisch management
4 juli 2025
Kim Buitenhuis
8-11 minuten leestijd
Als Gijs van Wulfen merkt dat innovators wereldwijd helaas nog altijd vaker nee dan ja krijgen, besluit hij toch weer een boek te schrijven. In ‘Doorbreek innovatiebarrières: vijftien strategieën om management buy-in voor innovatie te vergroten’ deelt hij zijn wetenschappelijk bewezen methode samen met inspirerende praktijkvoorbeelden.
Podcasts Alle Podcasts
podcast
Organisatiekunde
10 juli 2025
Joost Kampen
1-2 minuten leestijd
In de podcast De Boekenpraktijk spreekt Joost Kampen over zijn boek 'Veranderkundige methoden bij verwaarloosde organisaties' en zijn jarenlange werk met teams waarin het mis is gegaan. Volgens Kampen gaat het bij verwaarlozing in organisaties niet over slechte bedoelingen, maar over het langzaam verdwijnen van helderheid, kaders en veiligheid. Een gesprek.
podcast
Verandermanagement
26 juni 2025
Hans Vermaak
2-3 minuten leestijd
In zijn boek De logica van de lappendeken laat Hans Vermaak zien dat verandering niet begint met het grote verhaal, maar met doen wat er kan op je eigen stukje van het geheel. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk gaat hij in gesprek met Willem van Leeuwen over hoe professionals betekenisvol kunnen bijdragen aan taaie vraagstukken zoals duurzaamheid, zorg of onderwijs.
podcast
Verandermanagement
12 juni 2025
Daniël Wolfs
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'De Veranderfilosoof' roept Daniël Wolfs op tot meer reflectie in organisaties. In plaats van direct te grijpen naar modellen, stappenplannen en managementjargon, pleit hij voor het stellen van fundamentele vragen: waar ben je mee bezig, wat raakt je in je werk, en hoe verhoud jij je tot de missie van de organisatie?
Previews Alle Previews
preview
Marketing
15 juli 2025
Patrick Petersen
3-5 minuten leestijd
Over AI bestaan nogal wat misverstanden, zeker als het gaat om klantrelaties. Patrick Petersen pleit in zijn boek ‘AI-selling’ voor nuchterheid én nuance. Wat kan AI echt betekenen voor sales en klantcontact, zonder dat de mens uit beeld verdwijnt? In zijn preview legt Petersen het uit. Lees mee en ontdek hoe je AI inzet zonder klantvertrouwen te verspelen.
preview
Ondernemen
11 juli 2025
Maarten Visser
3-4 minuten leestijd
Veel ondernemers draaien goed, maar houden weinig over – simpelweg omdat ze hun cijfers niet begrijpen. Maarten Visser helpt hen van onderbuikgevoel naar financiële structuur. In zijn preview laat Maarten Visser zien hoe je grip krijgt op winst, overzicht en rust.
preview
Personal finance
10 juli 2025
3-5 minuten leestijd
Veel vrouwen verdienen goed, sparen netjes en doen weinig geks met geld – en toch voelen ze zich financieel onzeker. Sandra Boekhoudt ontwikkelde het WEALTHY-systeem om vrouwen grip, rust en regie te geven over hun geld. In haar preview legt Sandra Boekhoudt uit hoe dat werkt.
Actueel Alles in Actueel
nieuws
Personeelsmanagement
14 juli 2025
Ido van der Waal
3-5 minuten leestijd
Hoogbegaafdheid kan conflicten met zich meebrengen met specifieke patronen. Hoogbegaafden voelen zich vaak onbegrepen en kunnen door hun leidinggevenden en collega’s als lastig, betweterig of drammerig worden gezien. Mediator Ido van der Waal schreef samen met Noks Nauta een boek over hoe dergelijke arbeidsconflicten ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze oplost.
nieuws
actueel
26 juni 2025
Marjan Maandag
3-4 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
nieuws
actueel
20 juni 2025
Managementboek Redactie
leestijd
Drie debuterende twintigers staan met hun boeken op de shortlist voor het Regenboogboek van het Jaar. Dat heeft Splinter Chabot als jurylid en oud-winnaar bekendgemaakt. De drie boeken zijn volgens lezers de beste lhbtiqa+-boeken van het afgelopen jaar. Deze publieksjuryprijs is een samenwerking tussen Lezerscommunity Hebban.nl en queer magazine Winq.
Opinie Alles in Opinie
column
Leiderschap
8 juli 2025
Liesbeth Tettero
2-3 minuten leestijd
Wat als je geen dikke huid hebt, maar wél wilt leiden? In haar column verkent Liesbeth Tettero de kracht van kwetsbaarheid, aan de hand van leiders als Jacinda Ardern en Mirjam van ’t Veld. Leiders die laten zien dat empathie geen zwakte is, maar een kracht. De zachte kracht die het verschil maakt.
column
Verandermanagement
1 juli 2025
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
‘Ik heb zelden zo’n deprimerend en neerbuigend boek gelezen’, zegt Ashley Goodall in het julinummer van Managementboek Magazine. Hij heeft het over de managementklassieker ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’
column
Algemeen management
24 juni 2025
Kim Jansen
2-3 minuten leestijd
Je hoeft als oudere generatie echt geen hoody te dragen, ‘cringe’ of ‘slay’ te roepen in vergaderingen of botox te overwegen om nog serieus genomen te worden. Die geforceerde aanpassing doet meer kwaad dan goed. Het leidt tot eenheidsworst, niet tot het benutten van generatiediversiteit.
Videos Alle Videos
video
Marketing
12 november 2024
Paul Hassels Mönning
leestijd
Duurzame verleiding werd genomineerd voor de PIM Marketing literatuurprijs en is inmiddels aan een herdruk toe. Reden temeer om dit boek eens van kaft tot kaft door te nemen en te bespreken. Het boek roept op om duurzaamheid niet als 'corvee' maar als een kans te zien. Liever spreken de auteurs Marjolijn Meynen en Ed Stibbe van leefzaamheid, want duurzaamheid 'klinkt zo duur'.
video
Personeelsmanagement
27 november 2023
leestijd
Derk van der Pol gaat op zoek naar de verhalen achter de boeken op Managementboek. In deze video gaat hij op bezoek bij Karen Sikkema en Michiel van Eunen. Zij zijn auteurs van het boek 'Spelen Werkt', Managementboek van het jaar 2023. Waarom werkt spelen? Wat maak je met dit perspectief nu meer mogelijk dan andere vormen van leren? Derk neemt het spel Jenga mee, immers: als spelen werkt, zal dat voor een interview toch ook zo gelden?
video
Verandermanagement
16 juni 2023
Thijs Homan, Rob Wetzels
leestijd
In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Thijs Homan en Rob Wetsels over hun boek 'Wat nu!? - Nieuw perspectief op gedragsverandering voor klimaat'. Het boek is geen lichte kost, maar een diepgaande verkenning van grootschalige gedragsverandering.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Meest gelezen
Interview
Persoonlijke effectiviteit
20 juni 2025
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
We worden per uur 81 keer afgeleid. Eén op de vijf werknemers heeft burn-out klachten. En het is altijd tandje erbij, nooit tandje eraf. ‘Maar je kunt niet de hele dag pieken’, betoogt Oscar de Bos in ‘Focus Routine’. Het is tijd om ons werkritme aan te passen. Over leren leven en denken als een president; én acteer als een tijger die de hele dag lui ligt te wachten en alleen op zijn piekmoment achter zijn prooi aangaat.
Interview
Marketing
2 juli 2025
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
In de BtoB-marketing wordt alles steeds sneller, digitaler en efficiënter. Volgens Wing Cheung verliezen we daardoor het belangrijkste uit het oog: de relatie. In zijn boek ‘Word B2B Meesterverleider’ pleit hij voor een aanpak die lijkt op daten: eerst oprechte aandacht, dan pas zaken. Cheung: ‘Oefen geduld, investeer oprecht en ga voor relaties die blijven.’
preview
Organisatiekunde
9 juni 2025
Leike van Oss
2-3 minuten leestijd
Veel organisaties zitten vast in een logica die ze niet meer helpt. Leike van Oss en Jaap van 't Hek duiken in ‘Wederopbouw’ dieper in de fundamenten van organiseren en pleiten voor adaptieve, vitale organisaties. In hun preview leggen ze uit hoe dat werkt.
podcast
Organisatiekunde
10 juli 2025
Joost Kampen
1-2 minuten leestijd
In de podcast De Boekenpraktijk spreekt Joost Kampen over zijn boek 'Veranderkundige methoden bij verwaarloosde organisaties' en zijn jarenlange werk met teams waarin het mis is gegaan. Volgens Kampen gaat het bij verwaarlozing in organisaties niet over slechte bedoelingen, maar over het langzaam verdwijnen van helderheid, kaders en veiligheid. Een gesprek.
Interview
Psychologie
7 juli 2025
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
Wat betekent het om anders bedraad te zijn, thuis, op school en op het werk? In dit interview vertelt de auteur van ‘Als alle breinen werken’ hoe haar nieuwe boek ‘Als alle breinen leren’ ontstond, waarom het onderwijs worstelt met neurodiversiteit en hoe haar leervuurmodel ouders en scholen praktische houvast biedt.