Ssstilte... uitzending!
'De Boekenpraktijk' is de podcast van Managementboek. In de Boekenpraktijk praten we met auteurs van nieuw verschenen boeken over de brede thema’s ontwikkeling en verandering: van persoonlijke ontwikkeling en verandering tot op het niveau van een gehele organisatie. Altijd met een koppeling naar de dagelijkse praktijk.
De Boekenpraktijk Special - 6 afleveringen
Naast onze podcastreeks De Boekenpraktijk zijn wij als Managementboek de samenwerking aangegaan met uitgeverij Boom Management en 7DTV om een speciale reeks op te nemen met auteurs van Boom. De eerste twee afleveringen met Joost Kampen en Astrid Groenewegen staan nu online. Abonneer je hier op Spotify.
Seizoen 3
Aflevering 13 - Bewust leven
Met Next Level You heeft bedrijfskundige Roy Wenting een boek geschreven dat yoga, meditatie en mindfulness op een praktische manier onderdeel maakt van jouw leven. Tegelijkertijd maakt hij duidelijk waarom dat ook in organisaties van wezenlijk belang is om zaken echt te veranderen. Ontdek wat je samen kunt doen.
Luisteren >
Aflevering 12 - Vraagtekens zetten bij organisatiestrategie
Is het nog mogelijk een strategie te ontwikkelen in een onvoorspelbare wereld? Of is het tijd voor een nieuwe vorm van strategie? Dat zijn de twee kernvragen die worden beantwoord in het boek Einde van strategie.We spreken auteur Ard Pieter de Man.
Luisteren >
Aflevering 11 - Met succespatronen grenzen verleggen in organisaties
Een grensverleggende organisatie is gedefinieerd als een organisatie die denk het kan wel, wat heel veel andere organisaties denken dat ze het niet kunnen. Ze denken dus groot, anders en in mogelijkheden. Lidewey van der Sluis onderzocht deze organisaties en deekt een aantal van haar conclusies.
Luisteren >
BONUS E2 - Schrijf een managementboek dat uitgegeven wordt
Ina Boer heeft 20 jaar als uitgever gewerkt en ze gaf in die hoedanigheid meer dan 500 managementboeken uit. Nu begeleidt ze (aankomende) auteurs bij het hele traject van idee tot publicatie. In een bonusaflevering van podcast De Boekenpraktijk praten we over alles wat er komt kijken bij het schrijven en uitgeven van een managementboek.
Luisteren >
Aflevering 10 - Groei van ZZP'er naar een bedrijf
Femke Hogema is nr. 1 bestselling auteur, ondernemer en spreker. Het is haar missie dat alle ondernemers een financieel gezond en winstgevend bedrijf bouwen. Over die missie en over hoe je de eerste stappen kan zetten vertelt ze in deze aflevering.
Luisteren >
Aflevering 9 - Leren van 'Mr. Coolcat'
Hij is bekend als Mr. Coolcat, en daar zitten hele inspirerende verhalen aan vast: Roland Kahn. Na 70 jaar leven, en met een kind van 3 maanden op schoot, werd het tijd om zijn biografie uit te brengen. In deze aflevering leren we van zijn ondernemerswijsheden.
Luisteren >
Aflevering 8 - Verhalen maken de organisatie
‘Ieder mens, team en organisatie leeft en werkt bewust of onbewust in een bepaald verhaal. En dat heeft invloed op het gedrag.’ Deze boodschap staat in ‘Verhalen veranderen’, geschreven door zes adviseurs van Kessels & Smit. Met twee van hen, Saskia Tjepkema en Luc Verheijen, spreken we in podcast over de impact van verhalen in organisaties en in de maatschappij.
Luisteren >
BONUS E1 - Het schrijfproces
Waarom schrijft een mens managementboeken en hoe verloopt zo’n schrijfproces enerzijds en tegen welke mogelijke dilemma’s loop je als auteur aan anderzijds? In deze EXTRA aflevering gunnen we onszelf een kijkje in de keuken van het schrijven van een managementboek. En dat doen we met auteur Andor de Rooy.
Luisteren >
Aflevering 7 - Surfen op de groepsdynamiek
Deze week is Peter Kunneman te gast. Voor een tweede aflevering over werken in teams. Dit keer pakken we de Systems-Centered Training methode erbij en praten we onder andere over hoe conflicten, emoties en vechtenergie hun plekken hebben in teams.
Luisteren >
Aflevering 6 - Louis van Gaal en Teaming
Twee gasten met veel energie: Hans van der Loo en Patrick Davidson. Over werken in een team. Want hoe je dat goed doet bespreken deze auteurs in hun nieuwe boek 'Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken'.
Luisteren >
Aflevering 5 - Nieuwsgierig?
Danae Bodewes is te gast bij Willem. Ze voeren een gesprek over nieuwsgierigheid en hoe je dat bij jezelf op een positieve manier kan ontwikkelen en inzetten. Ook het onderwijs komt ter sprake, want wordt nieuwsgierigheid daar niet te veel ontmoedigd?
Luisteren >
Aflevering 4 - Inspiratie gaat vooraf aan een goed idee
In deze aflevering is Ap Dijksterhuis te gaat. Hij gaat in op verschillende de vormen van inspiratie en waarom hij daar een fascinatie mee heeft. Waarom waren en zijn Isaac Newton, Gandhi maar ook de Britse chef en restaurateur Marco Pierre White zo geïnspireerd?
Luisteren >
Aflevering 3 - Anders kijken, anders denken én anders doen
Bij welk team ze ook werkt adviseur sociale innovatie Elleke van Gelder stelt overal dezelfde vraag: Kan het ook anders? Een vraag waar heel veel vragen onder gehangen kunnen worden. Denk aan ‘waar ben jij nieuwsgierig naar?’ of ‘waarom doe jij wat je nu doet?’. In deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk is het tijd om de rollen om te draaien en de vragen aan haar te stellen.
Luisteren >
Aflevering 2 - Waar zit jij tijdens een vergadering?
Verborgen verbanden zijn die 'dingen' waarvan je weet dat ze op elkaar inwerken maar die je niet ziet. Dat zit in relaties en hoe we met elkaar omgaan zowel in families als op het werk. In deze aflevering neemt Margreet Oostenbrink ons mee in deze spannende verborgen verbanden.
Luisteren >
Aflevering 1 - Werknemers hebben autonomie nodig om te floreren
Met zijn boek 'Autonomie, verbondenheid, competentie, purpose' wil Matthijs Steeneveld de lezer de spreekwoordelijke knoppen bieden waaraan je kunt draaien voor meer werkplezier, balans en beter presteren. Hij is de gast in de aftrap van het derde seizoen van podcast De Boekenpraktijk.
Luisteren >
Seizoen 2
Aflevering 22 - Mensen zijn zich vaak niet bewust van wie ze zijn
'Als je jouw unieke bestemming niet leeft, dan zou je het doel van jouw bestaan wel eens kunnen missen.' Zo waarschuwt of adviseert auteur Danny Mullenders ons als lezer in zijn eerste, onlangs verschenen, boek Laat je niet kiezen. Hij is te gast in onze podcast De Boekenpraktijk.
Luisteren >
Aflevering 21 - Kaders van het management worden opgevat als 'ook maar een suggestie'
Maaike Thiecke is psycholoog en Cultuurdingetje, hè... is haar nieuwste boek met als uitgangspunt dat cultuur in de vloerbedekking zit maar dat het er ook echt uit kan. Deze week is Thiecke te gast in Managementboek podcast De Boekenpraktijk om over haar visie op cultuurverandering te praten.
Luisteren >
Aflevering 20 - Organisaties hebben zich te verhouden aan de waardentransitie
‘Thought leadership acteert op een fundamenteel niveau. Het gaat om een vernieuwende kijk op strategie en positionering op het snijvlak van markt en maatschappij.’ Zo omschrijven auteurs Mignon van Halderen en Brandon Martens de titel van hun recente boek Thought leadership. Zij zijn beide te gast in De Boekenpraktijk.
Luisteren >
Aflevering 19 - In de boardroom wordt heel veel niet gezegd
In de podcast spreken we Marilieke Engbers, adviseur in leiderschap en verandering, over hoe de boardroom werkt en hoe de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hun werk nog beter kunnen doen. Zonder namen te noemen, komen er spannende voorbeelden voorbij van hoe conflict wél en niet kan werken.
Luisteren >
Aflevering 18 - Lef kun je leren
Egbert Edelbroek is oprichter en eigenaar van trainings- en coachingsbureau Lef Academy. In zijn boek Lef kun je leren neemt hij de lezer mee in de ontwikkeling van meer lef om je doelen te bereiken.
Luisteren >
Aflevering 17 - Managementboek van het Jaar 2022
De inclusiemarathon is het Managementboek van het Jaar 2022. Een boek waarin Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou hun kennis bundelen met de kennis van 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers. Beide auteurs zijn te gast in De Boekenpraktijk.
Luisteren >
Aflevering 16 - Angelsaksisch inpakken
Je hebt Fantoomtrots als je trots bent op bedrijven die er eigenlijk niet meer zijn. Bedrijven die vaak door private-equitypartijen van de beurs zijn geplukt. Het is de basis van het boek 'Exit Fantoomtrots'. Auteur Leo van de Voort is te gast in de Boekenpraktijk.
Luisteren >
Aflevering 15 - Ons werk is stuk
We zijn de dienaar van de computer en onze mobiele telefoon geworden in plaats van andersom en juist daardoor zijn we druk, moe en overbelast. Dat is een van de constateringen die Martijn Aslander deelt in zijn nieuwe boek Ons werk is stuk. In de podcast vragen we hem waarom dat zo is en wat we zelf kunnen doen.
Luisteren >
Aflevering 14 - Magisch werken in teams en organisaties
De meeste organisaties herkennen hun eigen trauma’s niet en blijven hun verbetering zoeken in nog meer protocollen, regels, systemen en prestatie-indicatoren. Marieke van Voorn schreef in Heel de organisatie over wat je kan doen om een ‘ziek bedrijf’ weer te genezen schreef.
Luisteren >
Aflevering 13 - Met de politie mee op straat, organisatieadvies vanuit de praktijk van de praktijk
Hans Andersson heeft een schat aan ervaring in zijn lange loopbaan als organisatieadviseur, met name in het publieke domein. Journalist Jan Tromp schreef de verhalen op in De Influisteraar.
Luisteren >
Aflevering 12 - Het gevoel-o-gram, Marc Overmars, coachen en positieve psychologie
Bij het coachen vanuit de positieve psychologie gaat de aandacht vooral uit naar het stimuleren van de autonomie bij mensen, waardoor ze beter kunnen functioneren. Hierover gaat Willem van Leeuwen in podcast De Boekenpraktijk in gesprek met Manon Bongers.
Luisteren >
Aflevering 11 - De deur uit met meten is weten
Waarom meten we zoveel en wat doet dit met ons, zowel individueel als als totale samenleving? En hoe kan het anders? We gaan in gesprek met Berend van der Kolk over zijn boek De meetmaatschappij.
Luisteren >
Aflevering 10 - Mensen hebben recht op leiding
Onderstroommanagement van Jan ter Bogt en Siets Bakker is een opvallend nieuw boek waarin ze systemisch werken naar de praktijk brengen: voor doeners en makers. De onderstroom aanvoelen en weten wat er speelt is zelf immers ook vooral een kwestie van ‘Gewoon doen’. Aldus Jan ter Bogt die te gast is in podcast De Boekenpraktijk.
Luisteren >
Aflevering 9 - De Managementboek Top 25
Ook de Boekenpraktijk wordt geplaagd door corona. In plaats van een volledige aflevering delen we een jaaroverzicht. Dit doen we aan de hand van de 25 bestverkochte managementboeken in 2021.
Luisteren >
Aflevering 8 - Geen matrixen uitleggen, maar verhalen vertellen
Het nieuwe boek Goeie mensen, mooi werk van Mathieu Weggeman is een mooie aanleiding hem uit te nodigen voor de podcast. Het werd een mooi gesprek met overpeinzingen over het Rijnlands denken en praktijkverhalen over vakmanschap én schoonheid in organisaties.
Luisteren >
Aflevering 7 - Complexe verandering pak je op vanuit de hele organisatie
Wanneer organisaties in problemen verkeren, dan zijn er altijd dieperliggende oorzaken. Aldus Theo van Iperen, econoom en organisatieadviseur gespecialiseerd in complexe organisatieveranderingen. Hij schreef het boek Terug aan de top.
Luisteren >
Aflevering 6 - Marijke Lingsma over coachen binnen teams
Lang schreef Lingsma over coachen vanuit de coachpraktijk, echter bij eigen ervaring als leidinggevende merkte zij dat de vertaling naar die praktijk anders werkt. Bij het schrijven van Echt coachend leidinggeven stelde zij zichzelf dan ook de vraag: hoe zit het coachen nu in elkaar vanuit de rol als leidinggevende?
Luisteren >
Aflevering 5 - Rust is totaal verdwenen uit onze maatschappij
Inger Boxsem schreef Naar omstandigheden nogal slecht, over haar twee burn-outs en een depressie. Een persoonlijk verhaal met ook een boodschap voor ons allemaal: Inger pleit voor meer ruimte voor rust in de maatschappij.
Luisteren >
Aflevering 4 - De titel van manager verdwijnt, zijn taken niet
Richard Bergmans was lid van de special forces, zijn zakelijke kompaan Frank is dat nog steeds. De manier waarop de special forces in een team werken is radicaal anders dan wat we gewend zijn. Wat kan het bedrijfsleven van hun werkwijze leren?
Luisteren >
Aflevering 3 - Ook organisatieadviseurs moeten maar eens ontgroeven
'Wij, organisatieadvseurs, worden als buitenstaanders gevraagd om patronen te doorbreken en nieuwe inzichten aan te reiken. De vraag gaat dus steeds over verandering en transitie, maar als ik zie hoe adviseurs daarmee aan de slag gaan dan is dat helemaal niet vernieuwend.' In deze aflevering is Kees Tillema onze gast en praten we over gebruik maken van het onverwachte en ongeplande.
Luisteren >
Aflevering 2 - Rutte, Kaag en Hoekstra moeten op zoek naar de onderstroom
Organisatiefilosoof Rob van Es is te gast. We ontdekken het verschil tussen ethiek, integriteit en moraliteit. En we leren waarom morele dialogen zo belangrijk zijn. In organisaties, bij de overheid en in de politiek.
Luisteren >
Aflevering 1 - Edwin Zasada over de zoektocht naar zelfdiscipline
Laat die hamburger staan, zet die volgende stap in je carrière - zelfdiscipline is mogelijk!
Luisteren >
De afleveringen van seizoen 1
Aflevering 14 - 8 tips en 9 verhalen voor beter leiderschap in de zorg
Met Wouter Hoge, auteur van het boekje Betere zorg met minder doekoe! Luisteren >
Aflevering 13 - Vaccinatiehelden en teaming
Hans van der Loo over de snelheid waarmee het coronavaccin ontwikkeld is de teameigenschappen de daarvoor nodig zijn. Luisteren >
Aflevering 12 - Patronen herkennen en veranderen
Met auteur Danielle Braun en praktijkgast verandercoach Sabina Renshof, verbonden aan de Belastingdienst. Luisteren >
Aflevering 11 - Eer het conflict
Met auteur Shirine Moerkerken en praktijkgasten Caroline Timmermans en Hans Pars, bestuurders van sociale woningcorporatie WonenBreburg. Luisteren >
Aflevering 10 - Society 4.0 schaft Den Haag af
Met auteur Bob de Wit en Trudy Huisman, voorzitter van de Economic Board voor de regio Zwolle. Luisteren >
Aflevering 9 - Fantoomgroei, Managementboek van het Jaar 2021
Met auteurs Sander Heijne en Hendrik Noten. Luisteren >
Aflevering 8 - Verziekte overheidsculturen aanpakken
Met auteurs Leen Schaap en Joost Kampen. Luisteren >
Aflevering 7 - Rijnlands organiseren
Met auteur Jaap Peters en Caroline Filius-Govers, manager Organisatieontwikkeling bij Tragel. Luisteren >
Aflevering 6 - Taal van transitie (en roeping in leiderschap)
Met auteur Jakob van Wielink en Maurice Unck, algemeen directeur van vervoersorganisatie RET. Luisteren >
Aflevering 5 - Authentiek zelfvertrouwen
Met auteur Jacqueline Brassey en senior-coach Karen Pullen. Luisteren >
Aflevering 4 - Stopstrategie voor organisaties
Met auteur Marije van den Berg en Lodewijk van Noort, senior-communicatie adviseur bij de gemeente Den Haag én ambassadeur van de duidelijke taal. Luisteren >
Aflevering 3 - Samenwerken na de corona cultuurshock
Met auteur Jitske Kramer en Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg. Luisteren >
Aflevering 2 - Krachtig veranderen in het nu
Met auteur Arend Ardon en Wouter Abrahamse, IT lead bij de afdeling Investments And Advice bij ABN Amro. Luisteren >
Aflevering 1 - Omgaan met boze burgers en patiënten
Mat auteur Caroline Koetsenruijter en Arjan van den Broek, SEH- en IC-verpleegkundige in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Luisteren >
Beluister de Boekenpraktijk via:
Hou deze pagina in de gaten óf abonneer je via een van de podcastkanalen om geen aflevering te missen.
Mis je de Boekenpraktijk nog in jouw favoriete podcastapp laat het ons weten via info@managementboek.nl.