Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

RUIS

Waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen, en hoe we dat kunnen voorkomen

Paperback Nederlands 2024 9789046832516
10
Voormalig top 10Totaal 61 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 1335Hoogste positie: 2
Nog niet verschenen, verwacht op 12‑02‑2024

Samenvatting

Een baanbrekend boek dat onze denkwijze zal veranderen, van de experts in strategisch denken en auteurs van de megabestsellers Thinking, Fast and Slow (Ons feilbare denken) en Nudge

Overal waar mensen beslissingen nemen, is sprake van ruis: verschil in oordelen die identiek zouden moeten zijn. Artsen stellen verschillende diagnoses bij dezelfde patiënt, rechters geven verschillende straffen voor hetzelfde delict, twee collega's beoordelen vergelijkbare sollicitanten verschillend. Iemand neemt 's ochtends andere beslissingen dan 's middags. Zulke voorbeelden van ruis zijn overal te vinden, maar mensen en organisaties zijn zich gewoonlijk niet bewust van de rol van ruis bij hun beoordelingen en hun handelen.

Met een aanstekelijk enthousiasme bespreken Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass Sunstein op basis van de nieuwste bevindingen in de psychologie en gedragseconomie hoe en waarom wij zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen, en wat we eraan kunnen doen.

Ruis is een briljant onderzoek naar een ongelooflijk groot maatschappelijk probleem waar iedereen tot nu toe overheen keek. - Steven Levitt, auteur van Freakonomics

Een van 's werelds invloedrijkste psychologen. - The New York Times over Daniel Kahneman

Verplicht huiswerk voor het kabinet. Lees het boek van Kahneman van A tot Z. - NRC Handelsblad over Ons feilbare denken

Specificaties

ISBN13:9789046832516
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:448
Druk:1
Verschijningsdatum:12-2-2024
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (5)

Ruis - Fenomeen met grote impact
Elly Stroo Cloeck | 7 april 2023
Biases, of vooroordelen, kennen we inmiddels allemaal wel. Daniel Kahneman schreef daar de bestseller ‘Ons feilbare denken’ over. In 2021 bundelde hij de krachten met bias-experts Cass R. Sunstein (co-auteur van Nudge) en Olivier Sibony om een ander fenomeen te belichten: ruis (noise). Ik leerde dat ruis nog erger is dan bias want het is méér aanwezig maar minder opvallend.
Lees verder
Ruis van Daniel Kahneman c.s. - 'Absoluut de moeite waard'
Henk Jan Kamsteeg | 7 september 2021
Hoe kun je een boek over RUIS zonder ruis beoordelen? Eigenlijk niet, zo blijkt. Bij deze toch maar een poging, want dit nieuwe werk van (onder meer) Daniel Kahneman is het lezen absoluut waard.
Lees verder
Ruis - 'Indrukwekkend en een enorme diepgang'
Peter de Roode | 6 augustus 2021
RUIS is een zeer indrukwekkend boek met een enorme diepgang over een onderwerp waar we als mens aangesproken worden op een bijzonder zwak punt: het gebrek aan overeenstemming bij het nemen van beslissingen.
Lees verder
Ruis - 'Opende mijn ogen'
Jan Hoogstra | 4 augustus 2021
Beslissingen, waarbij interpretatie komt kijken, zijn vaak fout. Hoe komt dat nu en hoe kunnen we dat voorkomen? Kahneman, Sibony en Sunstein beschrijven in het onderbouwde boek ‘RUIS' oorzaken, concrete voorbeelden, een model voor verbetering, maar ook bezwaren tegen het oplossen van ruis. Een boek dat je manier van denken gaat beïnvloeden.
Lees verder
Ruis - ‘Een nuttig leerboek’
Rudy Kor | 14 juni 2021
Ik had het boek besteld omdat ik benieuwd was naar de nieuwe ideeën van Kahneman c.s. van wie ik al eerder met veel plezier boeken had gelezen. De titel RUIS was niet echt uitnodigend, de subtitel daarentegen weer wel: ‘waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen’.
Lees verder

Interviews en artikelen (2)

achtergrond
Daniel Kahneman geeft les in geluk
Karin de Zwaan 2 september 2021 Daniel Kahneman wordt gezien als de meest invloedrijke psycholoog van onze tijd. Velen laten zich door hem inspireren. Hij geeft ons nieuwe, frisse inzichten, gebaseerd op stevig wetenschappelijk onderzoek. Neem zijn TED talk over geluk. Daarin stelt hij: Geluk is een kwestie van herinnering, en kun je dus beïnvloeden.
interview
Olivier Sibony: ‘We moeten statistischer leren denken’
Jeroen Ansink 16 augustus 2021 Onze beslissingen bevatten een schokkende hoeveelheid RUIS, zegt Olivier Sibony met Daniel Kahneman en Cass Sunstein in Ruis. Dat kost het bedrijfsleven niet alleen kapitalen, maar leidt ook tot een meer onrechtvaardige wereld. ‘Het probleem wordt niet alleen onderschat, veel mensen weten niet eens dat het bestáát.'

Over Daniel Kahneman

Daniel Kahneman is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell (Het beslissende moment), Nassim Taleb (De zwarte zwaan) en Steven Levitt (Freakonomics).

Andere boeken door Daniel Kahneman

Over Olivier Sibony

Olivier Sibony is hoogleraar aan de HEC Paris en verbonden aan de universiteit van Oxford. Eerder werkte hij 25 jaar in Parijs en New York als senior partner voor McKinsey & Company. Sibony’s onderzoek naar het verbeteren van strategische besluitvorming werd onder meer gepubliceerd in Harvard Business Review en MIT Sloan Management Review. Samen met Cass Sunstein is hij coauteur van het nieuwe boek van Kahneman: ‘Ruis’.

Andere boeken door Olivier Sibony

Over Cass Sunstein

Cass Sunstein bekleed een leerstoel aan de universiteit van Chicago op het gebied van respectievelijk gedragswetenschappen en economie, en politieke wetenschappen en jurisprudentie.

Andere boeken door Cass Sunstein

Inhoudsopgave

Inleiding: Twee soorten fouten 9

Deel I: Op zoek naar ruis 17
1 Misdaad en straf (met ruis) 19
2 Een systeem vol ruis 28
3 Eenmalige beslissingen 39

Deel II: Uw hoofd is een meetinstrument 45
4 Daar kun je verschillend over oordelen 49
5 Foutmeting 61
6 De analyse van ruis 75
7 Gelegenheidsruis 85
8 Groepen versterken de ruis 100

Deel III: Ruis bij voorspellende beoordelingen 113
9 Beoordelingen en modellen 117
10 Ruisloze regels 129
11 Objectieve onwetendheid 143
12 Het dal van het normale 154

Deel IV: Hoe ontstaat ruis? 165
13 Heuristiek, bias en ruis 167
14 Matchen 182
15 Schalen 193
16 Patronen 206
17 De bronnen van ruis 216

Deel V: Betere oordelen 227
18 Betere beoordelingen door betere beoordelaars 231
19 Bias wegnemen en beslissingshygiëne 242
20 Informatie stroomlijnen in de forensische wetenschap 251
21 Selectie en aggregatie bij voorspellingen 264
22 Richtlijnen in de geneeskunde 278
23 De schaal van prestatiescores 292
24 Structuur bij sollicitaties 305
25 Het mediating assessments protocol 317

Deel VI: Optimale ruis 331
26 De kosten van ruisreductie 335
27 Respect 344
28 Regels of normen? 355

Samenvatting en conclusie: Neem ruis serieus 367
Epiloog: Een wereld met minder ruis 383

Appendix A: Een ruisonderzoek uitvoeren 385
Appendix B: Een checklist voor een beslissingswaarnemer 391
Appendix C: Voorspellingen bijstellen 395

Dankwoord 399
Over de auteurs 401
Noten 403
Register 433

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        RUIS