Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Papieren tijger met potentie

Pleidooi voor de bevorderende en bewakende taak van de ondernemingsraad

Paperback Nederlands 2016 9789462155213
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De Wet op de ondernemingsraden verwacht van de ondernemingsraad dat hij een aantal bevorderende taken uitoefent. Artikel 28 van de WOR somt acht onderwerpen op waar de or in ieder geval deze bevorderende rol dient te spelen: op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, arbeids- en rusttijden, werkoverleg, het tegengaan van discriminatie, het bevorderen van gelijke behandeling van mannen en vrouwen, de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de onderneming en de zorg voor het milieu.

Naast deze wettelijke taak liggen er kansen voor de ondernemingsraad om op een aantal actuele maatschappelijke thema's een bijzondere stimulerende rol te spelen. Een enkele keer wordt ook expliciet door de politiek aan de medezeggenschap gevraagd om zich op een specifiek punt actief op te stellen.

Deze bevorderende (en bewakende) opdracht is bij veel ondernemingsraden beduidend minder bekend dan het geven van advies of het verlenen van instemming. Toch kan deze opdracht als een derde pijler van het or-werk opgevat worden. Het inzicht breekt steeds meer door dat veel organisatievraagstukken beter op te lossen zijn met het communiceren over en het naleven van bestaand beleid dan met nieuwe beleidsvoornemens. Tijd dus om dit artikel de aandacht te geven die het verdient.

Dit boek is een bundeling van bijdragen van deskundigen die elk hun visie geven op dit wetsartikel.

Specificaties

ISBN13:9789462155213
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Uitgever:Vakmedianet
Druk:1
Verschijningsdatum:23-12-2016

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Harry Hartmann

Harry Hartmann is senior trainer en adviseur bij het CAOP. Hij traint sinds 2000 ondernemingsraden op het gebied van vraagtechnieken, teameffectiviteit en het verkrijgen van invloed op de overlegvergadering. Hij gelooft dat medezeggenschap pas echt werkt als een or zich invloedrijk opstelt in een organisatie. Invloed binnen de organisatie is niet iets dat je automatisch verkrijgt zodra je als or bent geïnstalleerd, maar is iets waar je bewust voor moet kiezen en vervolgens naar moet handelen. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Leiden en publiceert regelmatig in het tijdschrift OR Informatie, de reeks OR in bedrijf thema en de reeks OR Praktijk van Vakmedianet.

Andere boeken door Harry Hartmann

Over Johannes Kooistra

Johannes Kooistra (1970) is al 24 jaar trainer en adviseur voor iedereen die naar invloedrijke medezeggenschap verlangt. Sinds 1 januari 2015 is hij in dienst van het CAOP. Johannes ondersteunt ondernemingsraden bij het scherp beschrijven van hun standpunten en helpt hen bij het overtuigend presenteren van hun standpunten. Groepen hebben daar op verschillende manieren baat bij: een presentatie voorbereiden levert een beter doordachte mening op, presentatievaardigheden vergroten de invloed op een besluit en samen werken aan een presentatie geeft inzicht in hoe de groep samenwerkt. Johannes ontwikkelt regelmatig nieuwe methoden voor effectieve trainingen. En hij schrijft graag over medezeggenschap, o.a. 'Lang leve de ondernemingsraad!', 'De ondernemingsraad als krachtige leeromgeving', 'Gloedvol debatteren voor ondernemingsraden' en 'Veranderjazz'. Johannes heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Andere boeken door Johannes Kooistra

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Papieren tijger met potentie