Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Heeft iemand de overhead gezien?

Een beproefde methode om de overhead te managen

Paperback Nederlands 2014 9789462201316
10
Voormalig top 10Totaal 19 dagen
Evergreen799 dagen in de Top 100
Verkooppositie 5331Hoogste positie: 5
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Overhead is een fenomeen waarvan veel mensen slechts één ding weten: daar is er te veel van. Het vervult echter een belangrijke functie in de ondersteuning en sturing van de organisatie. En gemiddeld werkt een kwart van de beroepsbevolking in een overheadfunctie.

Hoe is het dan mogelijk dat dit organisatieonderdeel zo onbekend en onbemind is? In 'Heeft iemand de overhead gezien?' delen de auteurs hun fascinatie voor dit beladen onderwerp.

De volgende thema's komen daarbij aan de orde:
- het nut van overhead
- de ratio achter overheadbeslissingen
- de factoren die de omvang van de overhead bepalen
- verschillen in overhead tussen sectorgenoten
- het benchmarken van overhead
- de optimale omvang van overhead

De auteurs baseren zich op een zevenjarig onderzoeks- en adviesprogramma waaraan in totaal 1048 organisaties deelnamen. Ze laten zien welke problemen ze tegenkwamen, presenteren de theorie en bieden een heldere en concrete methode om het overheadvraagstuk op te lossen. Deze methode is in samenwerking met de deelnemende organisaties ontwikkeld en met succes bij hen toegepast. De vele praktijkvoorbeelden maken dit boek tot een inspiratiebron voor
directieleden en managers en ieder ander die voor de opgave staat om de optimale omvang van de overhead te bepalen.
Mark Huijben en Arno Geurtsen werken beiden voor managementadviesbureau
Berenschot. Ze behoren tot de experts op het gebied van overhead. Hun eerdere publicaties over de overhead in de publieke sector speelden een belangrijke rol in de maatschappelijke discussie over dit onderwerp en vinden hun weerslag in het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende IV.

Specificaties

ISBN13:9789462201316
Trefwoorden:overhead
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:20-11-2014
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (2)

Heeft iemand de overhead gezien?
John Daamen | 17 mei 2009
Misschien dat u bij de titel 'Heeft iemand de overhead gezien?' het idee krijgt dat de overhead is zoekgeraakt. In zekere zin is dat ook zo. In veel organisaties is niet duidelijk wat overhead nu eigenlijk is en mede daardoor heeft men er geen grip op. Op hun zoektocht naar wat nu eigenlijk overhead is en hoe deze te managen, zijn de auteurs Mark Huijben en Arno Geurtsen in hun onderzoek niet over één nacht ijs gegaan. De auteurs stellen dat zij een beproefde methode hebben gevonden om de overhead te kunnen managen. Dat bleek niet zo eenvoudig en duurde zeven jaar. Voor u zal de zoektocht vermoedelijk niet zo lang duren, maar ik zou er maar rekening mee houden, dat u het antwoord op uw vragen niet op een achternamiddag zult vinden.
Lees verder
Heeft iemand de overhead gezien?
Annelies Bakelaar | 22 oktober 2008
Als een echte liefhebber en voorstander van overhead, is 'Heeft iemand de overhead gezien?' een boek naar mijn hart. De proloog is een toekomstflits waarbij Mark Huijben en Arno Geurtsen in verhaalvorm schetsen hoe de toekomst eruit ziet zonder overhead. Plotsklaps is op kantoor iedereen van de overhead weg en op het briefje dat zij hebben achtergelaten staat: 'we zijn weg. Met vriendelijke groeten, de overhead.' De tekst eronder laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ze waren het zat, al dat gedoe over hun omvang en nut.
Lees verder

Lezersrecensies

4.1 van de 5
25 stemmen
14
5
3
0
3

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Mark Huijben

Dr. Mark Huijben (1970) studeerde econometrie en bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van deze universiteit op het proefschrift ‘Overhead Gewaardeerd.’ Hij publiceerde artikelen in nationale en internationale wetenschappelijke journals. In februari 2014 begon hij met Huijben Overhead Management, als zelfstandig adviseur en spreker in samenwerking met andere adviseurs en wetenschappers. Daarvoor werkte hij als Director van het Kenniscentrum Bedrijfsvoering van adviesbureau Berenschot. Hij werkte daar 16 jaar en leidde het onderzoeks- en adviesprogramma naar de overhead, waar sinds 2001 meer dan 1700 organisaties aan deelnamen. Dit onderzoek vormde de basis voor het boek dat hij met Arno Geurtsen schreef Heeft iemand de overhead gezien? (nominatie managementboek van het jaar en OOA-vakprijs 2009). Hij begon zijn loopbaan als stafmedewerker/organisatieadviseur voor CPS Onderwijsontwikkeling en advies.

Andere boeken door Mark Huijben

Over Arno Geurtsen

Dr. Arno Geurtsen RC (1963) studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit. Hij is gepromoveerd op het onderwerp bestuurlijke informatieverzorging. Hij heeft ruime ervaring als manager, bestuurder en toezichthouder in het publieke domein. Momenteel is hij verbonden aan het Zijlstra Center for Public Control and Governance van de Vrije Universiteit, waar hij onderzoek doet naar stakeholdermanagement.

Andere boeken door Arno Geurtsen

Inhoudsopgave

Proloog: Heeft iemand de overhead gezien?

1. Een boek over overhead?!
2. Wat is overhead en waartoe dient het?
3. Gebrek aan ratio achter overheadbeslissingen
4. Benchmark de omvang van de overhead
5. Van benchmark naar norm

Bijlage: Verantwoording overheadbenchmark
Bijlage: Toelichting overheadfuncties

Geraadpleegde literatuur
Eindnoten
Index
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Heeft iemand de overhead gezien?