Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789023246916. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.

Leiders in cultuurverandering

Een praktische gids voor strategische en culturele veranderingen in organisaties

Paperback Nederlands 2014 9789023252337
10
Voormalig top 10Totaal 11 dagen
Evergreen399 dagen in de Top 100
Verkooppositie 1616Hoogste positie: 8
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit boek biedt voorbeelden, inzichten en inspiraties om succesvol te werken aan strategische en culturele veranderingen in organisaties.

Cultuurverandering is een van de meest genoemde en ook een van de moeilijkste wegen om strategische en organisatorische veranderingen in organisaties te bewerkstelligen. Een oorzaak voor de moeizame verandering ligt deels in de weerbarstigheid van de heersende waarden en normen in organisaties. Leidinggevenden hebben vaak moeite met cultuurveranderingen omdat ze zelf de cultuur mede hebben vormgegeven. Andere oorzaken voor het falen en slagen van cultuurveranderingen zijn te vinden in de rol van leiders, de veranderaanpak en de gebruikte interventies.

Deze volledig herziene editie van het succesvolle boek Leiders in cultuurverandering is gebaseerd op negentien diepgaande studies in organisaties die werken aan hun organisatiecultuur om strategische vernieuwing te realiseren. De ervaringen van mensen in deze organisaties vormen hierbij de leidraad. Met deze herziening sluit het boek aan bij de actualiteit en de sterk veranderende context waarin organisaties actief zijn.

Een overzicht van veranderstrategieën biedt praktische inzichten voor het kiezen van een passende aanpak in de eigen organisatie. Het boek bevat een rijkdom aan interventies die concrete handvatten bieden. De kritische succesfactoren en randvoorwaarden die in het boek zijn opgenomen, dragen bij aan het succesvol handelen van leiders in cultuurverandering. Leiders in cultuurverandering zijn niet alleen topmanagers en bestuurders. Het initiatief voor verandering kan ook liggen bij leidinggevenden, professionals en medewerkers. Juist het samenspel tussen deze spelers is een van de succesfactoren voor strategische en culturele vernieuwing.

Specificaties

ISBN13:9789023252337
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:292
Druk:3
Verschijningsdatum:4-3-2017

Expertrecensies (1)

Leiders in cultuurverandering
Peter de Roode | 1 juni 2018

Lezersrecensies

4.8 van de 5
12 stemmen
11
0
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

column
Jaap Boonstra - Belangenspel
Jaap Boonstra 30 september 2016 Dagelijks ervaren we dat in ons werk lang niet alles harmonieus verloopt. Spanningen zijn voelbaar en conflicten liggen op de loer. Wat te doen?
nieuws
Vertaald en grondig herzien
Pierre Pieterse 7 januari 2013 Eerder berichtten we al dat het boek Leiders in cultuurverandering is vertaald en in maart 2013 onder de titel ‘Cultural Change and Leaderhip’ op de Engelstalige markt wordt gezet. Maar er is meer: Jaap Boonstra heeft namelijk de gelegenheid te baat gegrepen om enige schoonheidsfoutjes weg te poetsen. Kortom: om het manuscript even grondig te herzien.
nieuws
Cultuurspel zonder grenzen
Pierre Pieterse 20 december 2012 Het in 2012 voor Managementboek van het Jaar genomineerde Leiders in cultuurverandering van Jaap Boonstra is vertaald en zal in maart 2013 onder de titel ‘Cultural Change and Leaderhip’ op de Engelstalige markt worden gezet.
interview
Jaap Boonstra: ‘Ssst. Noem het geen cultuurverandering’
Ronald Buitenhuis 28 december 2010 Wat maakt de samenwerking tussen KLM en Air France succesvol? Wat maakt Arcadis tot een internationaal ingenieursbedrijf waar Nederland trots op mag zijn? Hoe komt het dat de NS elk jaar haar dienstverlening verbetert? ‘Bedrijven die erin slagen de interne cultuur te veranderen, hebben nooit het woord cultuur of cultuurprogramma in de mond genomen’, concludeert Jaap Boonstra in zijn nieuwste boek Leiders in cultuurverandering; hoe Nederlandse organisaties succesvol hun cultuur veranderen en strategische vernieuwing realiseren.

Over Jaap Boonstra

Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona (Spain) en WU, Vienna University for Economics and Business. Hij is in Nederland verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap werkte eerder als hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam en als rector van Sioo, Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde. Als zelfstandig en onafhankelijk adviseur is Jaap betrokken bij veranderingsprocessen in internationale ondernemingen en bedrijfsnetwerken in Nederland, Duitsland en Spanje. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties die zich willen kwalificeren voor de toekomst. Jaap heeft talloze publicaties op zijn naam staan over organisatieverandering, innovatieprocessen, leiderschap, strategische besluitvorming, en machtsprocessen in organisaties. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Vakmedianet, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Vakmedianet, 2018) en Veranderen als Samenspel (Vakmedianet, 2018). Bij dit laatste boek is ook een uitgebreide website beschikbaar en het boek verschijnt ook in het Engels en Spaans.

Andere boeken door Jaap Boonstra

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I: Cultuurverandering in organisaties
1. Perspectieven op organisatiecultuur
2. Redenen voor strategische en culturele verandering
3. Conclusies perspectieven op cultuurverandering

Deel II: Veranderen van organisatiecultuur
4. Energie voor verandering genereren
5. Visie formuleren
6. Verbondenheid creëren
7. Klant centraal stellen
8. Vernieuwen van onderaf en bovenaf
9. Spelen met ritme, rust en ruimte
10. Conclusies veranderen van organisatiecultuur

Deel III: Leiding nemen in cultuurverandering
11. Authentiek leiderschap
12. Transformationeel leiderschap
13. Betekenisvol leiderschap
14. Waarderend leiderschap
15. Lerend leiderschap
16. Conclusies leiding nemen in cultuurverandering

Deel IV: Interventies voor diepgaande verandering
17. Machtsinterventies
18. Structurele en instrumentele interventies
19. Betekenisvolle interventies
20. Conflictinterventies
21. Interactieve interventies
22. Leerinterventies
23. Conclusies interventies voor diepgaande verandering

Deel V: Succesvol werken aan cultuurverandering
24. Routes voor verandering
25. Essentie voor succesvolle verandering

Literatuur

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leiders in cultuurverandering