Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Goede leiders in onzekere tijden

Lessen voor organisaties en de politiek

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789047016779
Direct te downloaden

Samenvatting

In ‘Goede leiders in onzekere tijden’ beschrijven hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen hoe leiders en hun volgers, zowel in organisaties als in de politiek, omgaan met deze onzekere tijden en wat dit zegt over goed leiderschap. In sneltreinvaart verandert de wereld om ons heen en de onzekerheid over hoe het verder moet is groot: we zaten/zitten in een pandemie, er woedt een oorlog in Europa en het lijstje met grote verandervragen over het klimaat, de energievoorziening, de zorg of de arbeidsmarkt is lang.

Meer dan ooit hebben we behoefte aan goede leiders die perspectief kunnen bieden. Veel problemen lijken echter juist te worden veroorzaakt door slecht functionerende leiders. Wat doet een crisis met het gedrag van leiders? Waarom vragen onzekere tijden om ander leiderschap? En waarom zijn leiders vaak slecht in staat om zelf te veranderen?

De auteurs aarzelen niet om sommige leiders kritisch onder de loep te nemen, maar ze geven ook voorbeelden van effectieve, inspirerende leiders, zoals Jacinda Ardern, Paul Polman en Volodymyr Zelensky. Het boek eindigt met een zestal concrete adviezen, die leiders én volgers houvast bieden in onzekere tijden.

Dit boek laat zien wat een crisis doet met het gedrag van leiders en waarom onzekere tijden om ander leiderschap vraagt. De auteurs eindigen met zes adviezen die leiders én volgers houvast bieden.

Een waardevolle gids voor leiders die kritisch naar de wereld en naar zichzelf durven te kijken - Ben Tiggelaar

Specificaties

ISBN13:9789047016779
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Druk:1
Verschijningsdatum:3-10-2022
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (3)

Goede leiders in onzekere tijden - ‘Compact, actueel, interessant en goed onderbouwd’ 
Sjors van Leeuwen | 24 oktober 2022
De wereld verandert in snel tempo en de uitdagingen zijn groot. Dat brengt grote onzekerheid met zich mee voor mensen, bedrijven, instellingen én politiek. Wat opvalt is dat veel problemen veroorzaakt lijken te worden door slecht functionerende leiders. Meer dan ooit is er behoefte aan goede leiders die perspectief kunnen bieden. Hoe dat soort leiderschap er uitziet lees je in ‘Goede leiders in onzekere tijden’. 
Lees verder
Goede leiders in onzekere tijden - ‘Er valt veel te leren van dit boek’
Rogier van der Wal | 18 oktober 2022
In 2018 schreven Janka Stoker en Harry Garretsen een verhelderend en nuchter boek over leiderschap, ‘Goede leiders zweven niet’. Nu is er een vervolg: ‘Goede leiders in onzekere tijden’. Het is geschreven op basis van krantenartikelen en eigen studies in Coronatijd. Net als de voorganger heeft dit boek een aangenaam nuchtere toon, en het zet je aan het denken.
Lees verder
Goede leiders in onzekere tijden - ‘Stoker en Garretsen komen met concrete adviezen’
Jan Hoogstra | 14 oktober 2022
Het zijn onzekere tijden. Na de coronapandemie die (hopelijk) over zijn hoogtepunt is, hebben we nu de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en klimaatcrisis. En dat zijn nog maar de bekendste. Wat doen deze onzekere tijden met leiderschap, welk type leiderschap is nodig? Janka Stoker en Harry Garretsen deden onderzoek en schreven ‘Goede leiders in onzekere tijden’. Een reflectie op de afgelopen periode, waarin de politiek er niet positief uitspringt.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
4 stemmen
2
1
0
1
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Leiders blijven te lang hangen in crisisreflex
Paul Groothengel 7 december 2022 Het zijn onzekere tijden, en dat stelt hoge eisen aan leiders. Ze schieten maar al te makkelijk in directief gedrag, vergeten hun omgeving een inspirerend perspectief te schetsen en worstelen met hybride werksituaties, zeggen Janka Stoker en Harry Garretsen in ‘Goede leiders in onzekere tijden’. Gelukkig biedt het duo ook concrete adviezen.

Over Janka Stoker

Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Met haar college Harry Garretsen is zij daar directeur van het expertisecenter In the LEAD. Ze heeft lange tijd de functie als hoogleraar gecombineerd met een baan als senior managing consultant bij Berenschot, waar zij zich bezighield met organisatieverandering en strategie-implementatie. Zij promoveerde in 1998 aan de Universiteit Twente op een proefschrift over leiderschap en zelfsturende teams. Inmiddels heeft zij vele nationale en internationale publicaties op haar naam staan, o.a. op het gebied van leiderschap, macht, (management)teams, de effecten van een crisis op leiderschap, en managementkwaliteit. Zij is auteur van verschillende managementboeken, zoals 'Grip op leiderschap',  'Goede leiders zweven niet' (2018) en 'Goede leiders in onzekere tijden' (2022). Ze heeft leidinggevende en bestuurlijke ervaring opgedaan als bestuurder bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, in de RvT van de Universiteit Twente, als voorzitter van de RvC van de Economic Board Groningen, en als bestuurder bij de Goldschmeding Foundation.  

Andere boeken door Janka Stoker

Over Harry Garretsen

Harry Garretsen is hoogleraar international economics & business in Groningen. Hij is samen met Janka Stoker directeur van In the LEAD, het onderzoekscentrum over leiderschap, economie en management aan dezelfde universiteit.

Andere boeken door Harry Garretsen

Inhoudsopgave

Een waarschuwing vooraf

DEEL I: LEIDERSCHAP IN TIJDEN VAN CRISIS
1. De crisisreflex
2. Na de crisis: op naar hybride werken?
3. Veerkracht en buffers als antwoordden op de crisis

DEEL II: ONZEKERE TIJDEN: ANDER LEIDERSCHAP EN NIEUWE LEIDERS
4. Hoe belangrijk zijn leiders in onzekere tijden?
5. De mythe van het andere, vrouwelijk leiderschap
6. Ander leiderschap in de Nederlandse politiek

DEEL III: ECHT VERANDEREN IS MOEILIJK, ZEKER ALS HET OM EIGEN GEDRAG GAAT
7. Leiders houden van modes, maar niet van evaluaties
8. Macht blokkeert verandering
9. Politiek leiders en hun volgers

Tot slot: hoe verder?
Dankwoord
Bronnen
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Goede leiders in onzekere tijden