Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
16 februari 2011 | Carla Verwijs

Een groep mensen die elkaar niet kennen bijeen brengen en laten samenwerken, is niet eenvoudig. Voor samenwerking is vertrouwen nodig. De leider of facilitator kan niet verwachten dat dit vertrouwen snel en spontaan ontstaat. En ook in andere situaties, zoals training of een presentatie voor een publiek, is het nodig om 'op gang te komen' en een goede, open sfeer te creëren. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan een warming-up of een fysieke energizer. Marcel Karreman verzamelde een groot aantal oefeningen ter warming-up en beschrijft ze in het kleine maar enorm inspirerende boek 'Warming-ups en energizers'.

De groep staat in twee rijen tegenover elkaar. Iedereen observeert de deelnemer tegenover hem. Vervolgens draait iedereen zich om en verandert drie dingen aan zijn uiterlijk, bijvoorbeeld de veter los maken. Iedereen draait zich weer om en probeert de verandering bij de ander te ontdekken. Dit is een voorbeeld van een eenvoudige oefening, die we onlangs hebben uitgeprobeerd. Het leverde verschillende, soms hilarische reacties op, maar het belangrijkste was dat de groep los kwam. En dat was zeker geslaagd.

Een warming-up is een doelgerichte, korte, introducerende oefening om een groep effectiever te laten werken. Dit is de definitie die Marcel Karreman in 'Warming-ups en energizers' hanteert. Energizers duiden op een lichamelijke activiteit, een fysieke energizer dus. Het is een van de twaalf categorieën warming-ups die in dit boek worden beschreven. De categorieën maken het makkelijker om een vorm voor uw warming-up te kiezen, omdat ze elk een verschillend doel hebben. Zo zijn er kennismakingsoefeningen en andere zijn gericht op leiderschap, interactie of dienen ter afronding. In totaal bevat 'Warming-ups en energizers' zo'n 100 verschillende oefeningen!

Marcel Karreman heeft een zo praktisch mogelijk boek willen schrijven en dat is gelukt. Hij richt zich op de begeleider van de bijeenkomst die een warming-up of energizer wil gebruiken. Elke oefening is kort beschreven met het doel, wat nodig is, hoeveel tijd het kost en de werkwijze. In sommige gevallen staan er varianten beschreven. Een handig boekje dat organisatoren van workshops, trainingen en andere groepsactiviteiten bij de hand kunnen hebben en ideeën uit kunnen opdoen. De oefeningen kunnen net dat verschil maken tussen een moeizame en een geslaagde bijeenkomst.


26 oktober 2010 | Wim Oolbekkink

Honderddrie ideeën voor het opwarmen en energie geven van en aan groepen, teams en grote bijeenkomsten met een omslag eromheen, dat is 'Warming-ups en energizers' van Marcel Karreman.

Iedere trainer of docent maakt meer of minder gebruik van werkvormen om groepen in beweging te krijgen of focus aan te brengen. Zelf grijp ik dan vaak genoeg terug op de voor mij geijkte vormen. Wat bij een vorige training werkte zal bij deze groep vast ook werken. Soms krijg je iets aangereikt van een collega waar je mee samenwerkt.

Marcel Karreman bezorgt ons daarentegen in een keer een complete schatkist met warming-ups en energizers. Compleet met een structuur van doelstelling, tijd die je eraan kwijt bent, werkwijze, eventuele benodigdheden, varianten en bij sommige vormen zelfs een contra-indicatie.

Het ondoordacht inzetten van een werkvorm kan namelijk een effect veroorzaken dat je niet beoogde. Bepaalde energizers leveren bijvoorbeeld de nodige hilariteit op bij de groep. De contra-indicatie luidt dan: 'Dit spel is niet geschikt als een rustig en geconcentreerd vervolg van de warming-up gewenst is'. Toch handig.

Het boekje is een vademecum, een zakboekje, een soort 'Valerius Gedenkklanken voor trainers'. Na een korte cursus 'voorbereiden en uitvoeren van een warming up' ordent het de werkvormen naar thema, zoals kennismaking, interactie, conflicthantering of teambuilding. Gezien het aantal thema's is er in elke training wel een moment waarop een of meer werkvormen passend zijn. Het nodigt trainers en docenten uit om eens nieuwe werkvormen uit te proberen. En het verrast de groepen die aan voornoemde begeleiders zijn overgeleverd.

Tenslotte realiseert Karreman zich dat veel warming-ups niet in dit boekje staan. Hij roept de lezer van dit boek daarom op om zijn of haar meest bijzondere en effectieve warming-up aan hem toe te zenden. Mogelijk wordt deze warming-up dan opgenomen in een volgende druk. Totdat uiteindelijk de canon van de Nederlandse opwarmers en energiegevers kan worden vastgesteld.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden