Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De wetten van de stam

De oerwetten van het systeem en de consequenties voor individu, groep en organisatie

Gebonden Nederlands 2005 9789024417216
Verkooppositie 2543Hoogste positie: 233
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Dit is een boek voor opleiders, trainers, coaches, adviseurs en leidinggevenden die zich bezighouden met het optimaliseren van het functioneren van groepen en organisaties. Piet Weisfelt beschrijft mogelijkheden om de verborgen potenties van een systeem vrij te maken zodat systemen gezond kunnen functioneren.

In 'De wetten van de stam' staat de auteur stil bij de evolutie van systemen om meer te kunnen begrijpen van de krachten die vrijkomen in de ontmoeting tussen individu en systeem. In onze samenleving hebben we groepen en organisaties gemaakt die nog maar nauwelijks aansluiten bij de mogelijkheden en behoeften van hun leden. De moderne mens is tegelijkertijd een rationeel functionerende machine en een primitieve jager, gestuurd door krachtige emoties. Deze dubbelheid brengt hem in een voortdurende haat-liefdeverhouding met de systemen die hij zelf heeft ontworpen. De systemen bestaan niet alleen in de werkelijkheid. Ze bestaan evenzeer in de waarheid die in de geest van de mensen leeft. Deels bewust, maar ook in hoge mate onbewust, leven in ons de beelden van systemen waar de mens in zijn oorsprong deel van uitmaakte. De mens kan deze verschillen tussen waarheid en werkelijkheid maar zeer ten dele overbruggen.

Piet Weisfelt beschrijft welke krachten spelen in de ontmoeting tussen individu en systeem. Vervolgens wordt uitgewerkt hoe men deze krachten in moderne organisaties kan onderkennen en hanteren. Daarmee wil het boek bijdragen aan wezenlijke veranderingen in de moderne organisatie.

De wetten van de stam is het eerste boek van een serie van drie. Alle drie de boeken hebben betrekking op de ontwikkeling van gezondheid in systemen. Ieder boek heeft daartoe een eigen invalshoek. Dit eerste deel gaat over de betekenis van de oerwetten van systemen. Het tweede boek, 'De geheimen van de groep', behandelt de krachten die vrijkomen in het groepsdynamische proces waaraan alle systemen onderhevig zijn. Het derde boek, 'De bestemming van het systeem, gaat in op de ontwikkeling van ziekte en gezondheid binnen systemen. Alle delen kunnen apart van elkaar gelezen worden.

Specificaties

ISBN13:9789024417216
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:246
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:15-10-2013
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
Serie:PM reeks

Expertrecensies (1)

recensie
De wetten van de stam
Gertjan de Groot | 22 januari 2007
Piet Weisfelt zet zich in de inleiding van het eerste deel van zijn trilogie, 'De wetten van de stam', af tegen wat hij 'organisatiecosmetica' noemt. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er wat verandert, maar als de eerste regenbuien vallen en de rouge wordt weggewassen en de mascara uitloopt, komt het ware gezicht weer tevoorschijn. De nieuwe realiteit is weer gewoon dagelijkse realiteit. Dit komt volgens Weisfelt doordat wij de oerwetten van de stam negeren.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
4 stemmen
1
1
2
0
0

Over Piet Weisfelt

Piet Weisfelt studeerde psychologie en maatschappijwetenschappen. Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceert over begeleiding, organisatieadvieswerk, zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

Andere boeken door Piet Weisfelt

Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Over menselijke systemen
3. De stam
4. De evolutie van het kuddedier mens
5. De stam en moderne systemen
6. Gezondheid en ziekte in het systeem
7. De rituelen van de stam
8. Het inwijdingsritueel.
9. Het ritueel van de taaktoebedeling
10. Het ritueel van volwassenwording
11. Het ritueel van vruchtbaarheid en voortplanting
12. Het ritueel van de verering van het bovenmenselijke
13. Het stervensritueel
14. De wetgeving van de stam
15. Liefde en angst in systemen
16. De principes van de stam in moderne systemen

Noten
Literatuur
Weisfelt en Partners
Korte blik op de andere delen van deze serie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De wetten van de stam