Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Angstcultuur

Krijg grip op angst in organisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2018 9789024428403 1e druk
Voormalig top 100Totaal 57 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Angstcultuur: het begrip duikt met regelmaat op in de media. En steevast rollen er koppen. Maar wanneer kun je eigenlijk met recht spreken van een angstcultuur in een organisatie? 'Angstcultuur' is het eerste Nederlandstalige boek over dit onderwerp. Eindelijk is er nu een duidelijke definitie van de term ‘angstcultuur’.

Hoe ontstaat een angstcultuur? Waar zijn mensen bang voor? En waarom nemen bange mensen niet domweg ontslag? Wat kun je doen om zo’n cultuur te voorkomen? En hoe grijp je in als er eenmaal een angstcultuur is ontstaan?

Dit boek biedt duidelijke en concrete handvatten voor zowel managers, organisatieadviseurs, ondernemingsraden als voor medewerkers, die vaak onbedoeld 'meewerken' aan het ontstaan en voortbestaan van een angstcultuur.

Met de eerste diagnose uit de quickscan heb je direct zicht op de informatie die voor jouw organisatie van toepassing is.

Hoe is het met jouw organisatie gesteld? Doe de quickscan!

Specificaties

ISBN13:9789024428403
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:224
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:7-12-2018
ISSN:

Expertrecensies (6)

recensie
Angstcultuur
Peter de Roode | 18 december 2017
‘Angstcultuur’ is een onderwerp dat vaak onder de tafel wordt geschoven en waar we liever niet over praten. Auteur Fijbes heeft goed aangevoeld dat angstcultuur een te serieus thema is om te negeren. In een boek dat bij vlagen interessant is dan weer traag en te voorspelbaar wordt de lezer meegenomen in de wereld waarbij culturen angst in boezemen.
Lees verder
recensie
Angstcultuur - Verhelderend
Annemarie de Martines | 7 september 2017
Het boek Angstcultuur – Krijg grip op angst in organisaties is een verhelderend boek voor iedereen die meer wil weten over het fenomeen angstcultuur. De auteur weet duidelijk uiteen te zetten wat angstcultuur wel en niet is en hij leert ons hoe relatief gemakkelijk angstcultuur kan ontstaan.
Lees verder
recensie
Angstcultuur - Concrete handvatten
Louis Thorig | 21 juli 2017
Niets is complexer dan te werken in een organisatie die gegrepen is door angst, wantrouwen en woede. Hoe ontstaat een Angstcultuur op het werk, hoe herken je het en hoe ga je ermee om? Angstcultuur is het eerste Nederlandstalige boek over dit onderwerp.
Lees verder
recensie
Angstcultuur - Degelijk boek dat ongrijbaar fenomeen tastbaar maakt
Nico Jong | 17 juli 2017
Regelmatig klagen mensen dat zij zich in hun organisatie niet veilig voelen en dat er een Angstcultuur heerst. De organisatie functioneert daardoor niet goed en kan geen optimale resultaten leveren. Maar wat er nu precies aan de hand is, blijft meestal vaag en onduidelijk, zowel voor managers als medewerkers. Peter Fijbes brengt daar verandering in met zijn boek Angstcultuur.
Lees verder
recensie
Angstcultuur - Krijg grip op angst in organisaties
Han van der Pool | 7 juli 2017
Met ‘change-management-praat' zoals: ‘nu samen doorpakken op verbinden, verankeren en verstevigen' jaagt een directeur de medewerkers van z'n bedrijf de stuipen op het lijf.
Lees verder
recensie
Als angstig gedrag normaal geworden is
Bert Peene | 4 juli 2017
Volgens een recent gepubliceerd tevredenheidsonderzoek onder dertienhonderd medewerkers heerst op het bestuursdepartement van Veiligheid en Justitie een angst- en afrekencultuur. Medewerkers voelen zich niet veilig in de relatie met collega’s en leidinggevenden, en een op de vier overweegt daarom op te stappen. De rest niet en dat is bijna even opmerkelijk als het feit dat er in een professionele organisatie een Angstcultuur heerst. Waarom nemen bange mensen geen ontslag? 
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
24 stemmen
20
2
1
1
0

Interviews en artikelen (3)

nieuws
QuickScan - Is jouw organisatie vatbaar voor angstcultuur?
Peter Fijbes 11 december 2017 Angstculturen ontstaan niet van de ene op de andere dag. Ook in organisaties die juist positief en functioneel zijn kunnen de bouwstenen voor angst(cultuur) al aanwezig zijn. Hoe eerder je die in kaart hebt hoe beter.
interview
Peter Fijbes: ‘Angstcultuur bestaat bij de gratie van mensen die niet in verzet komen’
Bert Peene 10 juli 2017 Over disfunctionaliteit in organisaties is in de loop van de jaren al heel wat geschreven, maar wie op zoek gaat naar leeswerk over Angstcultuur in organisaties, moet tot zijn spijt constateren dat die er niet is. In de literatuur blijkt het onderwerp niet te bestaan, alle praktijkvoorbeelden ten spijt. Dat maakt het verschijnen van Peter Fijbes’ boek Angstcultuur tot een belangwekkende gebeurtenis. Alsof eindelijk een taboe wordt doorbroken.
preview
Angstcultuur - Krijg grip op angst in organisaties
Peter Fijbes 19 juni 2017 Angstcultuur: het begrip duikt met regelmaat op in de media. Maar wanneer kun je met recht spreken van een angstcultuur? Angstcultuur is het eerste Nederlandstalige boek over dit onderwerp. Peter Fijbes licht een tipje van de sluier.

Over Peter Fijbes

Peter Fijbes is organisatieadviseur. In zijn dagelijkse werk heeft hij direct te maken met de effecten van groeps- en organisatieculturen waar angst en wantrouwen de boventoon voeren. Hij ondersteunt nieuwe groepen om in een vroeg stadium de samenwerking zodanig vorm te geven dat angst niet kan postvatten in de cultuur.

Andere boeken door Peter Fijbes

Inhoudsopgave

Voorwoord

Deel 1: Wat is angstcultuur?
Quickscan
1. Definitie
2. Introductie over angst en cultuur

Deel 2: Hoe ontstaat angst in organisaties?
3. Waar zijn mensen bang voor?
4. De drie bronnen van angst
5. De vier angsten
6. De twee bliksemafleiders
7. Waarom wordt angst normaal?
8. Waarom nemen bange mensen geen ontslag?
9. Waarom komen bange mensen niet in verzet?

Deel 3: Vat krijgen op angstcultuur
10. Tekens aan de wand
11. Angstcultuur analyseren
12. Preventie & interventie; voorkomen en genezen

Tot slot
Over de auteur
Literatuur
Dankwoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Angstcultuur