Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Plezier beleven aan taaie vraagstukken

Werkingsmechanismen van vernieuwing en weerbarstigheid

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789462760776
Verkooppositie 560972 dagen in de top 100
Direct te downloaden

Samenvatting

In deze nieuwe tweede druk zijn een aantal aanpassingen gedaan om de bruikbaarheid van het boek te vergroten. Zo is het praktische overzicht van de werkingsmechanismen als overzichtsplaat voorin het boek geplaatst. Verder is het starthoofdstuk ingrijpend herschreven, de praktijk vroeg erom. Meer lessen en adviezen, en meer leeswijzers. Ook is deze editie voorzien van een flink aantal QR-codes voor actuele verdieping of aanvulling in de vorm van websites en video’s. Bijvoorbeeld over onderzoekend veranderen, kwaliteit, kleurencombinaties bij grote transities, leren en eigen kracht.

Taaie vraagstukken zijn er in overvloed: denk aan samenwerking tussen professionals, ondernemende bureaucratieën, innovatie van dienstverlening, verandering van organisatiecultuur, duurzaam ondernemerschap of multiculturele samenwerking. Zulke vraagstukken worden gekenmerkt door complexiteit: veel factoren en veel actoren hebben ermee te maken. Ze zijn van niemand en tegelijk van iedereen. Het maakt ze zowel lastig kenbaar als moeilijk maakbaar. Het vertrouwde veranderrepertoire schiet hier tekort: opknippen van werk in afdelingen, minimaliseren van conflicten, opstellen van heldere organisatievisies, breed uitrollen van veranderplannen, starten van vernieuwing vanuit de top of institutionaliseren van geslaagde vernieuwingen. Het kan anders en dat wordt in dit boek uit de doeken gedaan, variërend van teamvorming rond vraagstukken, kennisintensief pragmatisme, het organiseren van leren in en op het werk, het stapelen van kleine veranderingen tot organische diffusie van vernieuwing.

Je zult tevergeefs zoeken naar een standaardaanpak, want vernieuwing rond taaie vraagstukken werkt het best als het op maat door betrokkenen wordt vormgegeven. De belangrijkste lessen in dit boek krijgen daarom gestalte in werkingsmechanismen die verklaren waardóór een verandering juist wel of juist niet werkt. Die inzichten kan een veranderaar dan zelf op maat vertalen naar een aanpak voor de eigen situatie.

Als je taaie vraagstukken oppakt, blijk je op twee fronten te moeten werken. Vernieuwend bezig zijn is niet genoeg; het is tegelijk nodig blokkades te slechten om meer ruimte te maken voor vernieuwing. Om die reden vind je in het boek niet alleen twaalf vernieuwende mechanismen die aangeven hoe je kunt interveniëren, je vindt óók twaalf weerbarstige mechanismen waarmee je blokkades kunt blootleggen.

Het boek is een spannend boek voor veranderaars die hun tanden in complexe opgaven (willen) zetten. Het maakt niet uit of dat managers, adviseurs, of medewerkers zelf zijn. Het geeft hen inzichten om effectiever aan de slag te gaan en hun omgeving mee te krijgen. Het boek is geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en is onderbouwd door onderzoek. Het biedt uitstapjes naar theorieën voor nadere verdieping. Het maakt taaie vraagstukken niet oplosbaar, wél goed hanteerbaar. Zodanig zelfs dat er plezier aan te beleven valt.

'Plezier beleven aan taaie vraagstukken' is bekroond als beste boek van het jaar door zowel de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) als door het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK). Het onderzoek is cum laude bekroond door de Universiteit van Amsterdam en daarop gebaseerde papers door de Academy of Management meermaals erkend als beste actie- en praktijkonderzoek.

Specificaties

ISBN13:9789462760776
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:628
Druk:2
Verschijningsdatum:13-8-2015
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Expertrecensies (5)

Carolien de Monchy | 17 november 2011
Hans Vermaak heeft een dik proefschrift geschreven over de kunst van het interveniëren in complexe organisatieomgevingen. Hij baseert zijn onderzoek op zijn ervaringen in 30 trajecten waarin de medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het (internationale) werkveld aan de slag gingen met complexe veranderopgaven.Lees verder
Louis Thörig | 8 juni 2010
Het boek 'Plezier beleven aan taaie vraagstukken' was genomineerd voor het Managementboek van het Jaar 2010. Vermaak heeft het boek geschreven voor managers en adviseurs die betrokken zijn bij een verandertrajecten en die bereid zijn over hun eigen handelen na te denken.Lees verder
De omgekeerde Belastingdienst
Ronald Buitenhuis | 12 juni 2009
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, vertelt ons de Belastingdienst. Hans Vermaak vertelt ons in zijn boek Plezier beleven aan taaie vraagstukken feitelijk precies het omgekeerde: makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker. Imposant en indrukwekkend.Lees verder
Gertjan de Groot | 9 juni 2009
Medewerkers en leidinggevenden hebben de neiging om moeilijk te doen over wat Hans Vermaak 'tamme vraagstukken' noemt. Vraagstukken die niet ingewikkeld zijn en die zich met het gangbare veranderrepertoire goed laten oplossen. Als dezelfde interventies toegepast worden om taaie vraagstukken aan te pakken, gaan die daardoor niet weg, die worden er alleen maar taaier van.Lees verder
Plezier beleven aan taaie vraagstukken
Ronald Buitenhuis | 14 mei 2009
Mensen in organisaties gaan taaie vraagstukken graag uit de weg. Die zijn toch niet te hanteren, zo luidt het adagium. Onterecht, concludeert Hans Vermaak in zijn nieuwste boek Plezier beleven aan taaie vraagstukken dat begin juni verschijnt. Juist taaie vraagstukken gaan over de kernprocessen van een organisatie.Lees verder
Alle expertrecensies (5)

Lezersrecensies

4.3 van de 5
10 stemmen
6
1
3
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (8)

top-100
Veranderen met gevoel voor urgentie
Pierre Pieterse 28 maart 2013 Op nummer 80 in de top-100 vinden we Onze ijsberg smelt! van John Kotter, een parabel over hoe een kolonie pinguïns een smeltende gletsjer probeert te redden. In eerste instantie komt elke pinguïn met zijn eigen oplossing, totdat duidelijk wordt dat samenwerking de enige manier is om de problemen duurzaam het hoofd te bieden. Onder leiding van koppige pinguïn Fred wordt een klein team samengesteld van soortgenoten die met verschillende persoonlijkheden en leiderschapskwaliteiten de rest van de kolonie beweegt om een doordacht plan te implementeren.
geboekstaafd
De top 3 van Jaap van ‘t Hek
Nienke van Oeveren 22 maart 2013 Jaap van ‘t Hek startte in 1997 Organisatievragen, waarbij Leike van Oss hem een jaar later vergezelde. Tussentijds was hij enkele jaren partner bij De Roo Interim. Hij is sinds 1992 kerndocent bij Sioo en werkt het liefst met eigenwijze professionals. Welke 3 boeken zetten hem het meest aan het denken?
geboekstaafd
De top 3 van Ellen Budde
Nienke van Oeveren 15 maart 2013 Ellen Budde is werkzaam geweest in de gezondheidszorg en het onderwijs. Momenteel werkt zij als senior projectmanager bij de Hogeschool van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in verandertrajecten in management en organisatie en geeft hierover trainingen en workshops. Aan welke 3 boeken heeft zij het meest gehad?
nieuws
Pleidooi voor inkoop als management- discipline bekroond
Hans van der Klis 10 maart 2010 Inkoop - een nieuw paradigma is tijdens het Managementboekengala uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2010. Auteur Gerco Rietveld was al verrast dat hij met zijn boek de shortlist haalde. Hij voelt zich door de bekroning gesteund in zijn betoog dat inkoop meer interesse verdient van het algemene management.
interview
Hans Vermaak: ‘Accepteer complexiteit’
Ronald Buitenhuis 1 maart 2010 Mensen in organisaties gaan taaie vraagstukken graag uit de weg. Die zijn toch niet te hanteren, zo luidt het adagium. Onterecht, concludeert Hans Vermaak in het genomineerde ‘Plezier beleven aan taaie vraagstukken’. Juist taaie vraagstukken gaan over de kernprocessen van een organisatie. En zijn dus belangrijk. Maar ook complex. De truc is om de complexiteit vooral te handhaven, maar de taaiheid eraf te halen, stelt Vermaak.
nieuws
Een shortlist met breedsprakige consequenties
Pierre Pieterse 20 januari 2010 De jury heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt om tot de uiteindelijke keuze voor het Managementboek van het Jaar te komen. Daarvoor zijn de boeken op de shortlist te divers. Een beredeneerde inventarisatie.
nieuws
Jaar in Managementboeken
Pierre Pieterse 6 januari 2010 De longlist is bekend. 49 boeken hebben de eerste horde genomen. Nog één horde, de shortlist, en de weg ligt open naar het Managementboek van het Jaar. Het is natuurlijk verleidelijk om nu al wat voorspellingen te doen, maar ook tamelijk zinloos. Het blijft een voorspelling, hoe beredeneerd dan ook. Beleggers weten hier inmiddels alles van! Wat zinvoller is het om dit jaar in boeken door te nemen. Wat valt op? Een korte impressie.
podcast
Hans Vermaak over taaie vraagstukken
Ronald Buitenhuis 19 juni 2009 Taaie vraagstukken zijn complex en daarom laten we ze liever liggen. ‘Krachttaal schiet te kort. Je moet het doen met ontrafelen, experimenteren, langdradiger processen. Er is geen quick fix.’ Aldus Hans Vermaak, auteur van Plezier beleven aan taaie vraagstukken. M&L sprak met hem over de reden van taaiheid, oplossingen en deling van sturing.
Alle interviews en artikelen (8)

Over Hans Vermaak

Hans Vermaak is organisatieadviseur, docent en onderzoeker en combineert in trajecten waar mogelijk alle drie deze rollen. Sinds 2011 werkt hij als zelfstandige in een netwerk van veranderaars. Hij is geassocieerd partner bij Sioo en bij Twynstra Gudde en senior research fellow bij NSOB. Hij is vooral actief rond complexe veranderopgaven, vaak met een maatschappelijk tintje. Hij promoveerde cum laude op het aanpakken van complexe vraagstukken. Hij heeft meer dan honderd publicaties op zijn naam staan over veranderkunde, systeemdenken, leerprocessen en onderzoek. Hij is bekend als auteur van ‘Plezier beleven aan taaie vraagstukken’, als coauteur van het populaire handboek ‘Leren veranderen’ en van het boek ‘Iedereen verandert – nu wij nog’. Zie voor meer informatie zijn website: hansvermaak.com

Andere boeken door Hans Vermaak

Inhoudsopgave

Voorwoord bij de eerste editie 2009
Voorwoord bij de tweede editie 2015

1. Introductie
2. In vogelvlucht
3. Verandersettings en onderzoeksaanpak
4. Taaie vraagstukken
5. Spelen en fixeren met interacties
6. Spelen en fixeren met cognities
7. Spelen en fixeren met procesontwerp
8. Spelen en fixeren met procesankering
9. Nabeschouwing

Bijlagen
1. Afkortingen en BZ-jargon
2. Onderzoeksfasen
3. Conceptuele en gebeurteniscodes

Literatuur
Register van auteurs
Register van case-illustraties
Register van trefwoorden
Over de auteur

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Plezier beleven aan taaie vraagstukken